NASA търсят доброволци да прекарат една година в 3D-принтирани марсиански убежища

Изпращането на астронавти на Марс е впечатляваща идея, която ще положи изцяло нова ера в космическия туризъм. NASA се надяват да реализират подобна мисия още преди края на десетилетието. Необходими са множество тестове, разработката на нови технологии и модернизиране на оборудването, което ще използват първите астронавти на „червената“ планетата.

Космическата агенция вече се подготвя усилено и подготвя интересен експеримент, Вече се търсят четирима доброволци, които ще трябва да прекарат 12 месеца в уникална симулация на марсианския хабитат, която ще се проведе в съоръжение на NASA.

Конкретните планове предвиждат изграждането на Mars Dune Alpha – модул с големина от 520 квадратни метра.

Съоръжението ще бъде създадено с 3D принтер от ново поколение и ще бъде локализирано в Johnson Space Center в Хюстън, Тексас, информира BusinessInsider. Oт NASA желаят да проведат три експеримента в Mars Dune Alpha, като първият е планиран за есента на 2022г. Другите ще станат факт през 2024г. и 2025г.

 

 

Уникалният модел ще включва индивидуални спални, две бани, общо кухненски помещения, но също отделения за работа и отглеждане на зеленчуци и други култури. Симулацията цели да покаже как биха се чувствали астронавтите, ако ги поставят в условия сходни до тези на Марс.

Записването за участие в Mars Dune Alpha вече е отворено, като крайния срок е 17 септември. Необходимо е кандидатите да са в оптимално физическо състояние и на възраст между 30 и 55-годишна възраст. NASA ще опитат да селектират най-добрите кандидати, които ще могат да се потопят в автентичната атмосфера на планетата в специалното съоръжение на агенцията.

 

TagsNASA