AMD изпреварва Intel по продажби на процесори за настолни компютри

Новите процесори на AMD продължават да доминират продажбите в големите онлайн търговски вериги. В някои сайтове компанията генерира 75% от всички доставки, което им предоставя стратегическо предимство пред Intel. Според данни на PCGamer седемте най-продавани процесори в мрежата на Amazon са част от AMD Ryzеn серията.

Любопитното е, че в следващите три има само две архитектури на Intel, които са част от портфолиото процесори от 10-та генерация на компанията.

Последните представители на Rocket Lake гамата не попадат в първите 30.

Сходна е ситуацията в Newegg, където отново има три чипа на Intel в челните позиции и това са Core i7-11700K, Core i7-10700K и Core i9-11900K, които а съответно на 5-та, 8-ма и 9-та позиция.  Oстаналите седем чипа са произведени от AMD, съобщавa ТеchRadar.

 

 

Германската търговска верига Mindfacotry е продала значително по-голямо количество процесори на AMD от конкурентните чипове за настолни компютри на Intel. В този случай три от четири доставки са от серията Ryzen през последния месец. Колкото и странно да звучи през юни Intel са продали дори още по-малко процесори в мрежата на Mindfactory, а именно едва 14%.

Едва ли може да очакваме сериозна промяна в баланса на силите в следващите тримесечия. Голям интерес ще предизвикат Alder Lake процесорите, които се очакват до края на годината. Вече се появиха данни, че премиерата може да бъде отложена за 2022г., което ще затрудни допълнително Intel в опитите им да се конкурират с AMD.

 

Oще от Digital: Процесорите на AMD са по-бързи, но Intel отчита по-високи продажби