Как да спечелим всичко, което искаме

Ако сте от хората, които са си казали, след като са прочели заглавието на статия „Каква ли ще е тази глупост“, то тогава, ще се опитам да ви разясня в няколко думи. Тук ще откриете няколко съвета от Едуард Де Боно (креативен творец, печелещ постоянно), как да спечелите приятели, шефове, жени и т.н.. С две думи, как да изпъкнете сред обществото. За да изпъкнете в обществото, трябва или много да сте живял и да имате, много интересни истории, или поне да сте запознат с такива.

За да направите впечатление трябва да говорите интересни неща. Ето и съветите:

Първото правило е да говорите за това, в което сте добри и което ви интересува.

Например работата или пък хобито ви. Формулирайте речта си така, че да бъде възприета от две различни групи слушатели. Първата група е съставена от тези, които не знаят нищо по темата. В подобен случай зависи единствено от вас да поднесете темата по увлекателен начин. Вторият вид публика е съставена от онези, които знаят нещо по въпроса и искат да научат още. При втория случай е нужно да провокирате задаването на въпроси и да се стремите да отговорите на тях.

 Да знаеш интересна информация

Колкото повече знаете, толкова повече печелите. Отворете раздела „Знаете ли, че…“ и научете 3 интересни за вас факта. Опитайте се, още довечера, когато излизате и се виждате с приятели, жени, компании, да споделите трите интересни неща, които сте прочели днес. Сами ще се убедите в резултата. Необикновената информация е един вид интерес.

Знаете ли, че…

Въпросът: Какво ще стане, ако?

Подходът „какво ще стане, ако?” предполага игра на идеите. Понеже идеите трябва да бъдат разигравани в бъдещето, няма как да се провери кои от тях ще действат и кои – не. Поради силно отворения край трябва да бъде положено усилие да се изведат идеи, които са възможно най-логични. Но в интерес на забавлението трябва да бъде допуснато известно въображение. Използвайки този игрови подход, простите ситуации ще се превърнат в интересна игра.

Възможности и Алтернативи

Повечето разговори и спорове се стремят към определена сигурност: „така стоят нещата”; „това не е вярно”; „така трябва (или не трябва) да стане”. Предлагането на алтернативи и на други възможности прави дискусията по-интересна. Различните варианти след това могат да бъдат изследвани – дори и накрая да бъдат отхвърлени.

Което означава, че ВИЕ трябва да предложите, друг вариант. Така ще се издигнете в обществото. Просто помагайте със съвети, без да се възгордявате след това, и без да очаквате нищо.

 Размишление!

Моята идея за разговор/на Едуард Де Боно/ беше повече като да се катериш в процепите при скално катерене. Всяка стъпка те отвежда към нови и нови възможности и идеи. Те, естествено, могат да бъдат само теоретични, но накрая се получава цяла градина с нови растения. Прекалено много хора вярват, че мисленето и говоренето трябва да са само „истина”.

Разбира се, че трябва да вярваме и да действаме съгласно истината, но за да стигнем до нея, е нужно да изследваме различните възможности.

 Създаване на връзки

Препоръчвам ви да придобиете навика да казвате: „Това е много интересно.” След като вече сте готови да употребявате въпросната фраза, може да я насочите към произволно избран момент от разговора. По този начин вместо да се носите по течението на дискусията, вие се спирате върху тази определена точка. Изследвате я. Доразвивате я. Отваряте нови възможности и алтернативи.

Правите връзки. Това е като да имате лък и торба, пълна с неограничен брой стрели.

Във всеки един момент насочвате стрелата си към отделна точка и я оставяте да полети: „Ето, това е интересно!” Ще трябва да обяснявате защо намирате точно определен момент за интересен. Ще се налага да изграждате и да излагате интересните аспекти.

Творческото мислене

Тук идеята е да сте интересни, не стандартни! Новата идея блести, защото е различна. Същото е и при разговорите. Повечето хора могат да се обосновават и да са компетентни и въпреки това – да размишляват монотонно. Новите идеи са такава рядкост, защото сме научени на анализ и отсъждане, но не и на творческо мислене. А те със сигурност ще ни изстрелят на първото място по интерес. Съществува един глупав мит, че творческото мислене е някакъв вид мистичен талант, който някои хора притежават и за който останалите могат само да им завиждат. Нищо подобно! Главната цел на мозъка е да позволи на входящата информация да се обособи в установени модели. Ако мозъкът не бе устроен по подобен начин, животът щеше да бъде невъзможно сложен и бавен.