Защо костюмите за астронавти на NASA са толкова скъпи

Костюмите за астронавтите имат водеща роля за успеха на мисиите. Предпазването на тялото от суровите условия в Космоса не е възможно без сериозни инвестиции. NASA са пионери в разработката на подобно оборудване още от ерата на Apollo мисиите. Всъщност малко известен факт е, че в момента агенцията разполага с едва четири космически костюма, които са годни за експлоатация.

NASA са осигурили бюджет от над $200 млн. за разработката на костюми, но въпреки това не ги произвеждат в големи количества. Актуалният прототип се казва xEMU и вероятно тепърва ще намира място в бъдещи проекти на учените. Сегашните костюми, които се използват са произведени преди повече от четири десетилетия.

Първата партида включва 18 бройки предназначени за Space Shuttle програмата през 1974, съобщава BusinessInsider. Всеки от тях е надживял значително първоначалния 15-годишен срок за употреба. NASA използват първия костюм за сертифиционни цели, а втория е унищожен по време на тестове.

 

 

Още четири костюма са загубени при инцидентите с Columbia (2003) и Challenger (1986) совалките. Последната случка е свързана с Unit 17 костюма при злополука със SpaceX-7 карго мисията. Приблизителната сума за възстановяване на загубения космически костюм е от порядъка на $250 млн.

Самият процес на разработка на подобно оборудване е изключително сложен. тъй като скафандрите трябва да са комфортни за носене, но и да предпазват астронавтите от вакуума в Космоса. Радиационнит излъчвания от Слънцето и бързо движещите се части, които могат да нарушат цялостта на костюма са друга сериозна опасност.

Комуникационните системи и телеметрията са важен компонент, който допълнително оскъпява цената на костюмите за астронавти.