Какво да направим, ако намокрим USB порта на Android смартфон

Модерните смартфони, особено тези от висок клас, предлагат водоустойчиви корпуси, но всички устройства имат и слабо място – USB портът им. Лесно е там да се задържи вода, което може да е сериозен проблем при свързване на USB кабел. MakeUseOf дават няколко съвета как правилно и безопасно да изсушим USB порта.

 

Оставете го пред вентилатор

Опасно е телефонът да се нагрява със сешоар или друг източник на топлина.

Може обаче да се ускори изсушаването на порта чрез обикновен вентилатор или да се остави близо до прозорец на въздушно течение. Стига да не е пряко изложен на слънце, разбира се.

 

 

Алтернативен вариант е да го оставите да изсъхне на стайна температура. Това ще отнеме няколко часа, но е най-сигурният метод.

 

Следвайте предупрежденията на телефона

Някои модели смартфони имат функция за предупреждение при засичане на влага или чужди обекти в USB порта. Ако телефонът изведе такова предупреждение, то в никакъв случай не го пренебрегвайте, а следвайте инструкциите.

 

Използвайте ориз

Класическият съвет наистина работи. Поставете телефона в купа с ориз през нощта. Това ще помогне за извличането на възможно най-много влага от устройството.

 

 

Какво да не прави, когато USB портът е мокър

Мокрият USB порт може да създаде доста проблеми, ако не се внимава. Ето три семпли съвета.

 

Не зареждайте телефона

Това е очевидно. През USB порта ще минава електричеството на зарядното и може да стане късо съединение, което да повреди телефона и зарядното или дори да предизвика пожар. Не зареждайте телефона докато не е сигурно, че USB портът е сух.

 

 

Не използвайте силна въздушна струя срещу порта

Когато портът се намокри, човек инстинктивно би се опитал да продуха водата. Това обаче е опасно, защото всъщност може да помогне на водата да навлезе по-навътре. Затова не трябва да се използва силна въздушна струя срещу мокър порт.

 

 

Не разтърсвайте телефона

Друга първосигнална реакция ще е да разтърсим телефона, за да изпадне максимално много вода. Това обаче също може да ѝ помогне да достигне по-навътре. За това най-добрият начин си остава използването на лека струя от вентилатор или поставяне в ориз.

TagsUSB