Новите приложения в Google Play ще използват Android App Bundle (AAB) формата вместо APK от август 2021г.

Google планират сериозни промени в онлайн магазина за приложения. Разработчиците ще трябва да се съобразяват с ново изискване на компанията. Оказва се, че от август 2021г. съдържанието, което се публикува в Google Play ще е необходимо да използва Android App Bundle (AAB) формата, вместо традиционните APK файлове.

Промените обхващат мобилните приложения качени след 1 август 2021г. и няма да засегнат настоящите заглавия налични в Google Play, които ще запазят сегашния си формат. Все пак разработчиците ще бъдат изправени пред някои затруднения заради твърде краткото време, което имат за преминаване към AAB.

Крайните потребители няма да забележат никаква драстична промяна във функционалността или дизайна на приложенията за Android. Използването на новия стандарт има няколко предимства, които стоят зад решението на Google, съобщава AndroidHeadlines.

Основната разлика е, че Android App Bundle (AAB) файловете са с около 15% по-малки като размер от APК.

 

 

Google смятат, че AАB не само ще ускори инсталирането на самите приложения, но и ще доведе до по-малко деинсталации на софтуер. Разработчиците ще разполагат с по-голяма свобода при създаването на своите заглавия от APK файловете.

Създателите на софтуерни решения в Google Play ще могат да управляват кои модули от функции се инсталират на отделните устройства, чрез Play Feature Delivery. В момента около 10% от най-добрите приложения за Android са базирани на AAB.

Компании като Adobe, Duolingo, Gameloft, Netflix, Riafy, redbus и Twitter вече използват новия формат. Премиерата на Android App Bundle (AAB) e oще през 2018г., като броя на приложенията, които са базирани на него вече надхвърля 1 млн.

Новият формат е с отворен код и се поддържа от инструменти за разработка като Android Studio, Gradle, Bazel, Buck, Cocos Creator, Unity, Unreal Enginе и др.