NVIDIA получиха подкрепа от MediaTek и Broadcom за сделката с ARM

NVIDIA е компания със сериозно присъствие на световния пазар от видео карти. Геймърите са добре запознати с предимствата на GeForce серията от хардуерни продукти. Невероятната популярност на систeмите за генериране на криптовалута също предизвикаха високо търсене към портфолиото на NVIDIA. Специфичната ситуация в индустрията свързана с недостига на компоненти, обаче обхвана и този бранд.

През последните месеци е много трудно да се открият видео карти от последна генерация на NVIDIA, но това е проблем, пред който са изправени всички водещи производители в световен мащаб. Oще през септември ви съобщихме, че NVIDIA купува ARM от SoftBank за $40 млрд. Информацията за сделката предизвика сериозни дискусии и въпроси свързани с възможността на компанията да поддържа естествената конкуренция.

Много производители от трети страни се обявиха твърдо против финализиране на придобиването. Сред тях са водещи имена като Qualcomm, Google и Microsoft.

 

 

Oсновните им опасения са, че ще бъде увеличена цената на хардуера базирaн на технологии на ARM, което ще създаде проблеми на производители, но ще е източник на повече приходи за NVIDIA. Хардуерните иновации на компанията са ключови за мобилната индустрия, тъй като се лицензират и използват от почти всички процесори за смартфони.

Собствениците на ARM търгуват с повече от 500 компании в глобален мащаб, като уникалния им бизнес модел е базиран на най-сериозните хардуерни иновации в сегмента на мобилните устройства. Желанието на NVIDIA да придобият контрол над ARM, обаче срещна неочаквана подкрепа на три от най-големите производители в този сектор, съобщава SCMP.

Това са Broadcom, MediaTek и Marvell Technology. Регулаторите в САЩ, Китай и Великобритания вече разглеждат документацията около сделката преди да обявят своето официално становище.

 

Oще от Digital: Над 70 вида лаптопа ще работят с новите видео карти NVIDIA GeForce RTX 30 през 2021г.