NASA планират първата мисия до тъмната страна на Луната

NASA подготвят няколко впечатляващи мисии до най-далечните кътчета от галактиката, които ще се реализират през следващото десетилетие. Космическата агенция планира да се доближи максимално близо до някои от най-интересните луни на Сатурн и Юпитер, но планира и пътуване до Венера. Огромен интерес за NASA ще продължи да предизвиква „червената“ планета.

Луната също е дестинация, която ще бъде изследвана от ново поколение космически апарати.

В дългосрочен план надеждите са за конструиране на нова станция, която орбитира около естествения спътник на Земята. Изграждането на подобно съоръжение е изключително сложна задача, която ще отнеме години и внушителни финансови ресурси.

Ако NASA построят съоръжението ще могат да го използват като отправна точка за бъдещи мисии до най-далечните планети в галактиката. Плановете на агенцията включват и полет до тъмната страна на Луната. Това е доста любопитно решение, тъй като NASA никога не са изпращали астронавти или оборудване в този регион на единствения спътник на нашата планета.

 

 

Актуализираният график на NASA предвижда реализирането на три търговски мисии за доставка до повърхността на Луната. Две от тях ще бъдат насочени към отдалечената страна на спътника и по-конкретно близо до Schrodinger басейна. Според данните на NASA тази локация представлява огромен кратер до Южния полюс.

Смарт оборудването ще позволи на агенцията да направят сеизмологични измервания, каквито не сме правили досега, съобщава HyperBeast. Тестването на системите ще бъде важна подготовка за амбициозната Atremis програма, която планира връщането на астронавти за изграждане на база на Луната.

Сред тях са Lunar Instrumentation for Thermal Exploration и  Lunar Magnetotelluric Sounder, които тепърва ще изследват тайните на единственият спътник на нашата планета.

 

TagsNASA