Бойко Младенов пред Sportal.bg: Академик Пд е приятната изненада, а Берое – абсолютното разочарование този сезон в НБЛ

Сезонът в НБЛ приключи наскоро, като през цялото време поднасяше изненада след изненада. За да направи равносметка на изминалите месеца на паркета, Sportal.bg потърси бившия баскетболен национал Бойко Младенов, който коментира деветте участника в родното първенство и техните плюсове и минуси от представянето им тази година.

Левски Лукойл 
Левски Лукойл направи сезон като написан по книга.

В началото, пред Тити Папазов имаше много проблеми със състава – болни, контузени, заминаваха чужденци, връщаха се. Беше много динамичен сезон. Никой не слагаше отбора като фаворит за титлата, но процесът на подготовка, който проведоха след Купата на България, им помогна страшно много за спечелването на плейофите. Това е най-опитият тим в България, погледнато откъм играчи и треньорски колектив. Показаха, че дори да не си лидер в редовния сезон и да имаш колебливи мачове, накрая като проведеш добра подготовка и постигнеш максимална форма, това е правилният начин да спечелиш един сезон. Все пак сезонът е много дълъг, не е само плейофи.

24

Левски Лукойл е новият шампион в НБЛ

Рилски спортист 
Очаквах по-голяма съпротива от Рилецо във финалите. Не можем да кажем, че отборът е бил в лоша форма, защото в предишните мачове от плейофите играеше доста добре. Мога да кажа, че бях леко изненадан, че баскетболистите на Удо така бързо се предадоха след двата загубени мача в Самоков. Това пак ще го отдам на липсата на опит. Този сезон ни показа, че наистина трябва да имаш баскетболисти, които са играли финали, за да може отборът да има манталитет на шампион. В Рилски спортист това липсваше и тимът бързо се предаде. В Самоков може да отчитат, че сезонът за тях е успешен, но след като си цяла година първи, биеш всички наред и след това паднеш с 1-4 в серията с три домакински загуби, за мен това не е успешно. Все пак се радвам за Рилецо, изигра силни мачове, но ако искаш да станеш шампион, трябва да изиграеш последните мачове силно.

43

Рилски спортист - Левски Лукойл

Академик Пловдив 
Този отбор е приятната изненада на сезона. Участието в Балканската лига, също показа, че тимът има развитие. Очаквах това да се случи. След като отборът от Пловдив се завърна в родния ни елит, очаквах да има претенции. Наистина, отне малко повече време, но все пак баскетболистите на Академик стигнаха до водещите позиции в България. Пловдив е баскетболен град, затова наистина се радвам, че този отбор успя да се наложи. Това е тимът, който впечатли с добрите си изяви този сезон. Играчите на Йордан Янков си спечелиха важните мачове, показаха много силен характер в тези срещи. Също така, участието им в Балканската лига и доброто представяне там им помогна да имат самочувствие и да повярват в себе си, за да могат да се представят по-добре и в НБЛ.

20

Левски Лукойл - Академик Пловдив

Балкан 
Има много причини за лошото представяне на отбора, които не са по тяхна вина. Главната такава е липсата на публика този сезон. „Зелените“ са свикнали да играят пред собствена публика. Отборите пък се страхуваха от Балкан. Винаги имаше едно притеснение в съперника, когато гостува в Ботевград. Йовица Арсич разполагаше с отбор, който да претендира за шампионска титла. Тимът имаше състезателите и опита на треньора. На хартия бяха фаворит, но липсата на публика им повлия доста негативно. Също така в редиците на Балкан имаше доста проблеми, като контузен и болни, но тези неща ги имаше във всички отбори. Истината е, че погледнато реално в Ботевград ходят най-много хора да гледат баскетбол. На този отбор се отрази най-много. Така си обяснявам ситуацията. Може да има и задкулисни причини, които не знаем. Със сигурност има и други неща. Но единственото, което прави впечатление отвън е, че Балкан загуби една камара домакински мачове, които трябваше да спечели.

28

Полуфинали НБЛ – мъже / Левски-Лукойл – Балкан

Черноморец 
Погледнато реално, отборът е нов, треньорът е нов, колкото и опит да има като баскетболист. Това му е първият сезон като професионален треньор, който обаче впечатли с изявите си. Като цяло, целият отбор направи доста силни мачове, които спечели срещу тежки съперници. Наистина, селекцията беше така направена, че беше трудно баскетболистите да издържат на всички тези мачове през сезона. Имаше проблем със състава. Основните им играчи трябваше да играят по 40 минути всеки мач. Наистина е трудно да се издържи на такъв ритъм. Очаквам от тях много повече през следващия сезон. Ако тази тенденция се запази и треньорският състав и отборът, ще имат сериозни амбиции догодина. Черноморец беше доста приятен за гледане отбор. Имаше доста неща, които можеха да се видят на техните мачове. Имаше емоция, доста баскетбол, иновативни неща. С нетърпение очаквам да ги гледам и догодина.

Берое 
Берое е абсолютното разочарование на сезона. Селекцията предполагаше, че този отбор трябваше да играе поне полуфинал. Мястото му не е това, което е в момента. Като човек, който гледа само отстрани, има нещо вътре, което се случва и е пречело на този отбор да се класира напред. По-скоро бяха събрани баскетболисти, които са доказани имена, но не играха на нивото, на което можеха да играят. Каква е причината, ние не можем да знаем. Причините могат да бъдат много, но със сигурност не са в качествата на играчите и на треньорите.

40

Левски Лукойл - Берое

Ямбол 
Ямбол имаше добри моменти този сезон, не можем да отречем. Имаше едни микромоменти, които попречиха за по-предно класиране. Ясно е за всички, че всеки сезон Ямбол е отбор с претенции, независимо от състава. Винаги е трудно да се играе там. За разлика от Балкан, Ямбол успя да запази силните си домакинства и да спечели няколко важни мача. Но, наистина при контузията на Иван Лилов се появи една дупка. Последва и контузията на Атууд, която дойде в лош момент. Отборът можеше да се класира по-напред, но такава е реалността. Не мисля, че някой е разочарован от Ямбол, добър сезон като цяло.

29

Левски-Лукойл - Тунджа (Ямбол)

Спартак Плевен 
Този сезон, нямаше никаква съпротива от страна на Спартак Плевен. Не мисля, че отборът беше конкурентноспособен, на който и да било от по-предните позиции. Абсолютни безидейни. Всеки мач губеха с максималната разлика, с която можеха да загубят. Но все пак не мисля, че мястото на Спартак е предпоследното в класирането. Плевен е град с традиции в баскетбола. Много е тъжно, когато гледаш как отборът губи всеки мач с максимална разлика.

Черно море Тича 
Най-тъжният сезон в историята на Черно море. Страшно разочароващо представяне от варненци. До този момент във Варна успяваха все пак да съберат отбор, бюджет, състезатели, върху които да пада по-голяма част от натоварването. Но този сезон, наистина беше доста разочароващ за тях. Нямаше лидер, който да поведе отбора. Страшно много контузии, наказани, скандали с „черно тото“, какво ли нямаше тази година в Черно море. Наистина, страшно разочароващ сезон. В крайна сметка, момчетата там са млади. Ако могат по-бързо да забравят този сезон и като цяло цялата баскетболна общност във Варна да опита да забрави този сезон и само да гледат напред. Това е градът, от който са идвали основните кадри в националния отбор на България, така че надявам се, догодина нещата да са различни там. Град с такива традиции в баскетбола е жалко да бъде на последно място.

Снимки: Борислав Трошев