Google Pixel 6 ще използва уникална технология за вграждане на камерата в дисплея

Водещите производители на смартфони инвестират сериозни средства, за да създадат перфектния безрамков дисплей. Въпреки това премахването на всички компоненти в предната част е свързано със значителни технически предизвикателства. Вече ви съобщихме, че ZTE Axon 20 5G е първият смартфон, който има камера вградена в дисплея.

Алтернативната технология има редица предимства, но все още не предлагат високото качество, което очаквате от селфи камерата на смартфона.

Сериозният интерес на компании като Samsung, Xiaomi и Oppo обещава да допринесе за решаването на проблемите и подобряването на сензорите вградени в екраните. Google подготвят доста промени в новите си смартфони от висок клас и се очаква да използват технологията в Pixel 6 и Pixel 6 Pro.

Дизайнерите на компанията разработват уникално решение, което да им позволи да вградят камерата в екрана, като не допуснат компромис с качеството. Документи от патент с името „Full-screen display with sub-display camera“ пред WIPO разкрива, че Google искат да използват допълнителен субдисплей под OLED екрана.

 


 

Концепцията предвижда камера сензора да бъде под дисплея, а втория панел да бъде разположен в срещуположна посока. Призма или доълнителна леща ще бъде интегрирана между камерата и допълнителния дисплей, както показва изображение от патента, съобщава LetsGoDigital.

Когато камерата не се използва, съдържанието, показано на втория екран се отразява през призмата на основния дисплей. Aктивирането на сензора ще завърти призмата по такъв начин, че да улавя светлина, което да гарантира заснемането на снимки и видео клипове с висока резолюция. Оптичният модул е защитен от прозорец с размер 2-3 милиметра се посочва още в документацията.

Вторият екран съдържа и три отделни сензора, включително IR функционалност за 3D разпознаване на лица.

 

Oще от Digital: Какво трябва да знаем за вграждането на селфи камерата под дисплея