Samsung ще изпреварят Intel в пазара на полупроводници през второто тримесечие на 2021г.

Бизнес стратегията на Samsung е достатъчно гъвкава, за да не ограничава приходите им до успеха в един продуктов сегмент. Вместо това компанията разчита на разнообразно портфолио от решения в почти всички технологични сегменти. Корейският производител е лидер в сегмента на смартфоните, но също така печели сериозни приходи от доставка на хардуер.

Това не е случайно, тъй като Samsung създават ключови компоненти като дисплеи, батерии, NAND памет, процесори и др.

Трябва да отбележим също и впечатляващото присъствие на компанията и в световния пазар на телевизори. По този начин Samsung успяват да приложат уникален бизнес модел, който има позволява да доминират различни технологични сектори.

Любопитна е и ситуацията в световния пазар на полупроводници, който дълго време се доминираше от Intel. Компанията загуби лидерската си позиция през 2016г. Благодарение на високите продажби на памет за мобилни устройства Samsung успяха да изпреварят своя конкурент в продължение на шест последователни тримесечия.

 

 

Intel отново възвърнаха позициите си през 2018г. и досега продължат да бъдат най-големият производител на полупроводници в индустрията. Актуалният доклад на анализатори от IC Insights също така показва, че ситуацията остава непроменена през първото тримесечие на настоящата година.

Компанията отново заема първата позиция с пазарен дял от 15.5%. По този начин оставя Samsung на втората позиция с 12.6%, информира GizChina. Въпреки това разликата между тях е доста малка, като IC Insights смятат, че много скоро ще бъде стопена. Прогнозата на експертите е, че Samsung ще станат най-големия производител на полупроводници до края на второто тримесечие.

В периода между януари-март Samsung са генерирали приходи от $17.1 млрд., докато Intel доставят хардуер за $18.7 млрд. през първото тримесечие. Анализаторите очакват, корейския гигант да регистрира продажби за $18.5 млрд. през април-юни, докато Intel няма да отчетат повече от $17.9 млрд.

Ако очакванията на IC Insights намерят действителна реализация това ще позволи на Samsung отново да станат лидери при полупроводниците за сметка на Intel.