Да успееш въпреки недъга си

Постоянно по разни филми гледаме за хора, които се възползват от недостатъците си, за да се превърна в герои и легенди, успявайки да прескочат границите на възможното. Но има ли ги наистина тези хора и в реални живот? Възможно ли всеки един човек на тази планета да постигне мечтите си, дори да има сериозен хандикап спрямо останалите хора по света? Очевидно разбирате, че отговорът тук е „Да“. Веднага ви давам примери за такива личности.

  1. Вини Харлоу – Модел от Канада и то доста успешен такъв.

    Тъмнокожата красавица чупи стереотипа, че жената трябва да изглежда перфектно, ако иска да се хареса на останалите. Постига го, като доказва, че със заболяване наречено витилиго може да пробие в модната индустрия. Заболяването представлява често срещан генетичен дефект, който известлява кожата на петна, като най-често засяга областта на очите и крайниците.
  2. Питър Динклидж – Любимият на мнозина герой от „Игра на тронове“ очевидно е джудже и в реалния живот, а не само във филма. Как и би могло, де. Динклидж нашумя най-много с ролята си в хитовия сериал, но актьорското му майсторство се забелязва и във всички останали филми, в които се появява. Несъмнено той е сред най-добрите актьори в последните 5 години.
  3. Ар-Джей Мит – Още един актьор, който в детските си години страда от церебрална парализа, което трайно уврежда крайниците му, но не и ентусиазма му. В момента той е един от разпознаваемите образи от сериала „В обувките на сатаната“.
  4. Сиъл – Британският музикален изпълнител и автор на текстове за песни е всичко друго на пръв поглед, но не и лицеприятен, което никак не се вписва в образа на класическия музикант. И въпреки проблемите останали му от детството той се гордее с образа си и дори смята, че белезите му придават един особен чар.
  5. Форест Уитъкър – Известният цветнокож гигант е една от най-разпознаваемите личности в киното. Причината се крие в проблема в лявото му око. Той е свързан с генетично защипан нерви, който кара окото му да трепери и премигва, но това по никакъв начин не го спира към преследването на кариерата му. Виждали сте го във „Взвод“, „Последният крал на Шотландия“, а в момента дори филм с негово участие се върти в кината – „Обратен гард“.
  6. Джамал Дебюзи – Френски актьор, познат на българската публика с ролята си в „Астерикс и Облекс: Мисия Клеопатра“. Той е малко момче през 90-те, когато в следствие на една игра в метрото бива затиснат от един от влаковете и си причинява такива щети, че дясната му ръка спира да расте.
  7. Ди Джей Куилс – Поредният представител от кино-индустрията. Неговата историята започва, когато е на 14 и му откриват лимфом на Ходжис. За щастие на него и семейството му той успява да се излекува, но щетите от коварната болест са на лице и Куилс остава с далеч под нормалното физическо развитие за мъж на неговата възраст (37 години).
  8. Зиновий Герд – Това е един съветски актьор, който взема участие в сраженията през Втората Световна Война и за негово щастие е един от оцелелите. Съдбата все пак го бележи за цял живот, защото един ден стъпва на мина, която разкъсва крака му и въпреки че лекарите успяват да го спасят, заедно с по-голямата част от крака му, той губи цели 8 сантиметра от него. От тогава до деня на смъртта си той е известен най-вече със странната си походка.
  9. Силвестър Сталоун – Може би най-известният измежду всички. Излишно е да ви казвам кой е и с какво се занимава, но това, което трябва да знаете е, че по време на раждането му се налага акушерките да използват щипци, за да го извадят от майка му. Лошото е, че при опита си те увреждат един от лицевите му нерви, от където идва и странната физиономия, когато изразява емоциите си и лекият говорен дефект, с който е толкова разпознаваем на екран.
  10. Ник Вуйчич – Австралиец от сръбски произход, който страда от много рядко генетично заболяване, при което крайниците не се развиват. Вуйчич е един от символите на хората в неравностойно положение по света, като той успява да превърне живота си в едно уникално пътешествие, в което дори намира любовта на живота си и става баща на съвсем нормално дете.