LG и Magna преговарят за производството на Apple Car

Apple Car е поредният амбициозен проект, с който технологичния гигант ще опита да промени ежедневието на потребителите. Разработката на достатъчно добри системи за управление, които да са безопасни за пътниците е сложна задача. Компанията работи от няколко години над идеята, но се нуждае от години, за да представи първия си автомобил.

Aктуалните планове на Apple предвиждат продажбите да стартират до пет години.

Кодовото име на проекта за автомобил е Project Titan. През последните месеци са водени редица преговори с компании, включително Hyundai за потенциално партньорство. Въпреки финансовият капитал Apple не разполагат с необходимите съоръжения, за да създадат самостоятелно автомобил.

Изграждането на мрежа от доставчици и брандове със сериозно присъствие в индустрията ще повтори стратегията им от пазара на смартфони. Данни от корейските медии разкриват, че се водят усилени преговори между Apple от една страна и LG Magna e-Powertrain, която включва LG и Magna от друга за производството на премиум електромобил.

 

 

Конкретните детайли не са уточнени, но се очаква LG и Magna да получат поръчка за производство на лимитирана серия от прототипи на Apple Car. Първото поколение на електромобила ще има по-скоро тестов характер, но е важна стъпка напред за създаване на луксозното EV превозно средство на бъдещето.

Тук е момента да вмъкнем, че Magna е канадски доставчик на автомобилни компоненти за автономни автомобили. Съвместната компания LG Magna e-Powertrain има пазарна капитализация от $1 млрд. и ще  произвежда електрически мотори, инвертори и зарядни станции.

LG притежават 51% дял, докато Magna има 49% от капитала на дружеството. Корейският производител вече доставя батерии и компоненти за Bolt EV на General Motors, както и за някои модели на Tesla. Aко се стигне до  договорни отношения Magna са готови да осигурят производствен капацитет във своя фабрика САЩ.

Любопитен факт е, че някои от дружествата на LG Group, като LG Display, LG Chem, LG Innotek и LG Energy Solution вече са част от мрежата за доставки на Apple.

 

Oще от Digital: Първият електромобил на Apple ще бъде напълно автономен