Nokia и Lenovo сключиха дългогодишно лицензионно споразумение

Nokia и Lenovo официално потвърдиха, че са сложили край на патентните спорове помежду си. Двете компании са сключили стратегическо сътрудничество, което включва лицензиране на уникалните им технологии. Добрите отношения между тях се влошиха преди две години, когато Nokia обвини Lenovo, че използват неправомерно 20 патента свързани със софтуера за видео компресиране.

Юридическият екип на компанията заведе дела срещу своя конкурент в няколко страни, сред които и Германия, където Lenovo трябваше да спрат продажбата на определени устройства.

Настоящото споразумение регламентира отношенията между тях и слага край на всички досегашни спортове. Конкретните параметри остават поверителни.

Разнообразното портфолио от патенти на Nokia е плод на инвестиции от €129 млрд. през последните две десетилетия за научно-развойна дейност. Интелектуалната им собственост включва над 20 хил. категории патенти, включително 3500, които са ключови за 5G технологията, съобщава europeweeklynew.

 

 

Финландския производител има сериозен принос в разработването и на иновативни методи свързани с възпроизвеждането на мултимедия от мобилните устройства. Много от тях са предоставени за свободно използване от другите производители, чрез т.нар. „Fair Reasonable and Non-Discriminatory“ (FRAND) програма за сътрудничество.

Регламентирането на отношенията с Nokia е важно, тъй като не само ще прекрати споровете между двете страни, но ще ги накара да разработват още по-иновативни продукти. Изграждането на 5G мрежите ще бъде едно от най-сериозните технологични подобрения от години насам.

Смартфоните не са единствените устройства, които ще се възползват, тъй като технологията ще се използва още от преносимите джаджи, смарт уредите в домовете и дори автомобилите.