Samsung очаква 44% ръст в печалбата през първото тримесечие на 2021г.

Корейският производител прогнозира добро представяне през първото тримесечие, което е свързано със стабилен ръст в приходите. Сложната обстановка в индустрията изглежда няма да се отрази на бизнеса на Samsung през този период. Водещ принос за прогнозирания ръст в печалбата от 44% ще имат високите продажби на смартфони и телевизори. 

Тези процеси се очакват да компенсират по-ниските доставки на полупроводници, предизвикани основно от недостига на компоненти.

Официалните данни разкриват, че Samsung Electronics oчакват оперативна печалба от 9.3 трилиона корейски вона ($8.32 млрд.) за периода януари-март 2021г. Тази стойност допълва прогнозите на анализатори от Refinitiv SmartEstimate.

Компанията също така очаква да обяви рекордни приходи в размер на $58 млрд., което ще представлява солидно увеличение от 17% на годишна база, съобщава CNet. Финансовите резултати на Samsung Electronics ще бъдат обявени официално до края на месеца, когато инвеститорите ще могат да се запознаят в детайли с представянето на компанията от началото на 2021г.

 

 

Ключов елемент от стратегията на Samsung са високите продажби на Galaxy S21 серията. Смартфоните бяха представени през януари, като базовият модел е наличен за $200 по-ниска стойност, спрямо Galaxy S20. Впечатляващите подобрения в премиум версиите на Galaxy S21 също допринасят за високия интерес на потребителите към гамата.

Продажбите на телевизори и смарт уреди за домовете продължават да бъдат стабилни и се очаква да се удвоят през първото тримесечие. Корейският производител, обаче ще трябва да се примири с около 20% спад в продажбите на своята дивизия за полупроводници. Все пак се очаква ситуацията да се стабилизира в следващите месеци.

Предвидена е солидна инвестиция в размер на $17 млрд., с която ще бъде изградена нова фабрика на Samsung на територията на САЩ. Скоро ще се проведе среща на високо равнище, на която ще се дискутират актуалните проблеми пред веригата за доставки на компоненти.

Акциите на Samsung отчетоха 6.2% ръст на борсите, след публикуването на гореизброените данни.