Успехът никога не е случайност, а избор

Искам да ви представя един от най-успешните материали на списание Entrepreneur и колегата Стийв Тобак, който се радва на голям успех сред англоговорящата част на света. Аз услужливо съм ви я превел, за да изпитате същата мотивация, както хиляди преди вас са го направили.

Какво всички и аз съм вземал някои много тъпи решения в живота си. По-рано в кариерата си пропуснах възможност за чудесна работа, за да избера друга, в която се озовах в нищото.

След това се сблъсках с шефове, които се оказаха изпълнителните ми директори. Кой си мислите, че печелеше онези двубои? Ще ви подскажа – не бях аз.

След това дойдоха и грешките с пари. Инвестирах $20 000 в Boston Chiken точно преди да фалира. След това двойно повече в технология, която предвиждаше, че пика на точка ком (.com) е минал. Оказа се, че дори в момента не сме изчерпали възможностите на домейна.

Но след това нещата започнаха да се обръщат. Започнах да вземам своите правилните решения. Вярвам, че това е причината, да успея. В живота има определена малка част случайност. Но най-голям дял получават успеха и щастието, които са изцяло въпрос на избор.

Повечето директори обясняват успеха си със случайността, която се е стекла по невероятен начин, но истината е, че нищо от това нямаше да се случи, ако именно те не бяха свързвали онези хаотично разпръснати точки, чиято стойност е била нищожна преди това. С други думи – те е трябвало да вземат доста правилни решения, за да накарат късмета да работи в тяхна полза в дългосрочен план.

След като завърших колеж с една безсмислена диплома, започнах отново да уча, за да взема своята степен по инженерство и по-късно да се впусна в технологичната индустрия. Тогава научих, че ръководенето в няколко големи компании е онова, което всички малки копират. Присъединих се в тази игра, като в последствие се оказах и в публичното пространство.

Замисляйки се разбирам, че всяка значима бизнес възможност е дошла благодарение на връзката ми с всички онези хора, с които сме се издигнали заедно през годините. Всичко около мен бе свързано със създаването и капитализирането на възможностите. Да не споменавам, че абсолютно всеки път съм си скъсвал задника от работа. Във всичко това не откривах нищо случайно.

Обществото се опитва да използва всевъзможни етикети, за да опише доброто състояние на успелите хора. Някои са позитивни, като коването на собствения си късмет и дарба, докато други са обидни, като да си на правилното място в правилното време или най-гадното – да си израснал в привилегия. Но истината е, в повечето случай, във вземането на правилните решения.

Това означава, че трябва да споделяте времето си с нещата, които имат значение. Трябва да се фокусирате върху голямата картинка и дългия път, вместо да се отдавате на моментните действия. Трябва да носите отговорността си и да се държите отговорен за всичко, което ви се случва.  Следвайте правилния път, вместо да се спускате по отъпканите пътеки. Това означава да живеете със собствените си идеи.

Излезте от зоната си на комфорт и се изправете срещу най-тъмните си страхове. Вложете всичко, което имате, колкото и рисковано да ви се струва, защото само така ще получите, каквото искате. Отдайте се на идеята си и бъдете онзи, който кове своя път.

Истината е, че за всички споменати неща до тук се изисква смелост. Дисциплина, целеустременост и много усърден труд. Това е нещото, което ме смущава у песимистите и циниците, които говорят за добър късмет. Онова, което ти е дадено, само то е плод на късмета, но дори тогава всяко следващо решение трябва да е правилно, за да се възползвате от него.

Всеки ден вземате решения, които оказват влияние върху живота ви. Ваш изборът да казвате или да не казвате нещо. Ваш изборът да правите или да не правите нещо. Ваш е изборът да се държите по един или друг начин. Осъзнавате ли, че всеки ден правите избор, който безвъзвратно се отразява на живота ви от тук на сетне?

Въпросът, който трябва да си зададете, е: „Решенията, които вземам сега, в този момент, променят ли ме към по-добро или към по-лошо?“ Не го приемайте лековато. Гледайте в огледалото, докато си го задавате. И когато отговаряте, бъдете напълно честен спрямо себе си.

Истината е, че правилните решения никога не са лесните. Те винаги са трудните. Най-трудната част е да започнеш с добрия избор. По-късно това ще се превърне в част от теб. Тогава ще разбереш, че си на правилния път. Тогава ще стане лесно вземането на правилни решения.

Успехът никога не е случайност! Успехът е избор!