Какво никога да не казвате на приятел, който не пие

Аз съм един от малцината, за които се сещам, че са отказали алкохола без никаква очевидна и обяснима причина, освен, че просто не ни се пие. Останалата част от трезвениците си имат сериозни основания за това. И в двата случая има няколко неща, които техните приятели трябва да спрат да им повтарят, защото най-меко казано ги дразнят.

  1. „Толкова си скучен.

    – Има разлика от това да си скучен и това да не се излагаш, падайки под масата и повръщайки в краката си, докато някой те държи да не се удавиш в собствените си стомашни сокове.
  2. „Един път живееш.“ – Дай тогава да пресичаме пътя със затворени очи или да пробваме дали можем да се почешем с нож в окото.
  3. „Ще те оставя, само ако изпиеш едно.“ – С какво ще помогне това за твоето добро прекарване?
  4. „Ще видиш, че ще те накарам да се напиеш веднъж поне.“ – Голяма цел в живота имаш, няма що.
  5. „Как можеш да го правиш, докато си трезвен?“ – Имаш предвид да си говоря с жени и да си танцувам нормално ли?
  6. „Сигурно ме мислиш за много пропаднал, нали?“ – Мне… всеки сам взема решенията си за себе си. Ако искаш да изглеждаш, като леке, тогава давай, поръчай си още едно голямо.
  7. „Ама ти сериозно ли?“ – Не, ей сега ще захапя биберона и ще се удавя в алкохол, като всичко останали.
  8. „И какво сега, да не се мислиш за по-добър от нас?“ – Да, защото имам благоприличието да се оценявам правилно и да се представям такъв, какъвто съм.
  9. „Сигурно ти е много гадно, когато всички пият, а ти не?“ – Никога не ми е пречило, никога няма да ми пречи. Да не мислиш, че съм бил алкохолик преди?
  10. „За какво си мислиш сега, като не пиеш?“ – За това как да си изкарам още по-готино, въпреки че ми задаваш такива малоумни въпроси.
  11. „Не мислиш ли, че пропускаш някакво различно изживяване?“ – Не. Бил съм там и съм видял какво е. Тук и сега ми харесва повече.
  12. „Да не би да те е страх?“ – Естествено, че ме е страх! Не искам да се излагам и утре да ме е срам да гледам хората в очите, без да знам какво точно съм им говорил.
  13. „Не мога да си говоря нормално с теб, щом не си пил.“ – Никой не те и кара.
  14. „Сигурно после ще разправяш на всички, колко пияни сме били?“ – Вие сами си го разказвате, сякаш говорите за последната книга, която сте прочели и ви е харесала повече от всичко на света.
  15. „Сигурно си голям противник, а?“ – Едно е да съм против за себе си, друго е за останалите. Всеки си носи кръста.
  16. „По принцип не пия толкова много, наистина.“ – Да не мислиш, че ти броя чашите?
  17. „Хайде де, само едно малко. Моля те!“ – Надухте ми м*дете с тези глупости! Не, значи не!
  18. „Какво се правиш сега?“ – Въобразявам се на човек, който винаги знае и помни какво е говорил и пред кого.