Марсоходът Perseverance на NASA безопасно се приземи на Марс

Aмбициозната мисия на NASA е плод на дългогодишни усилия и научни разработки. Космическият ровър е едно от най-скъпите съоръжения на агенцията, което струва около $2.7 млрд. Все пак тази сума е инвестирана, за да може Perseverance да отговори на ключови въпроси свързани с наличието на форми на живот на „червената“ планета.

Изстрелването на NASA Perseverance стана факт още през лятото и сега около седем месеца по-късно машината достигна крайната си точка.

Учените се подготвяха за изключително трудни последни минути на мисията, тъй като целия процес на кацане се извършва автоматично от Perseverance.

В крайна сметка опасенията им се оказаха неоснователни, тъй като марсохода е кацнал безопасно на повърхността на Марс. След като това се случва Perseverance изпраща потвърдително съобщениe до NASA, включително и снимка направена от 19-те камери, с които е оборудвана машината.

По този начин същинската част от мисията на NASA Perseverance може да започне с изследвания на почвата и химичния състава на Jezero Crater кратера на „червената“ планета.

 

 

Сложната процедура по самостоятелно кацане е извършена по план, като Perseverance навлиза в атмосферата на Марс със скорост от почти 20 000 км/ч. Трябва да отбележим също, че има 11-минутно забавяне в изпращането на сигнала от Марс до нашата планета. Със сигурност това са били най-трудните мигове за повече от 30 инженери на NASA Jet Propulsion Laboratory, които следят на живо полета на Perseverance.

В предната част на космическия ровър има специална обвивка, която го предпазва от високата топлина, както и парашут, който да забави скоростта при навлизане в атмосферата. Самото кацане включва и шест ракетни модула, които гарантират, че Perseverance ще се приземи безопасно със скорост от 3 км/ч.

Марсоходът е спуснат внимателно на повърхността със специализиран кран, който след това се откъсва от Perseverance и оставя машината да се движи самостоятелно на повърхността на планетата. За да достигне заветната локация в кратера Jezero машината вече е изминала повече от 470 млн. километра.