Защо АRM ще се превърнат в сериозен конкурент на Intel и AMD през 2021г.

Аpple предприеха интересна промяна в своята стратегия в сегмента на премиум лаптопите. Компанията сложи край на дългогодишното партньорство с Intel. Премиерата на Apple M1 процесора поставя основите на изцяло нова ера в развитието на компанията.  Новата архитектура е част от амбициозната план на Аpple да унифицират своите екосистеми и да позволят на приложенията за iPhone и iPad да могат да се използват от MacBook.

Необходими са около две години за пълната транзиция, според плановете на компанията. Преминаването към модифицирани процесори за сметка на Intel също така е сериозен източник на приходи за ARM. Англииският производител има силно присъствие сред смартфоните с популярните Cortex-базирани архитектури. 

Партньорството с Apple, обаче е от съвсем друго измерение и тепърва ще оказва положително влияние върху популярността и финансите на ARM в световен мащаб. Ръководството на компанията също е уверено в бъдещите успехи и смята, че този бранд може да се превърне във все по-влиятелен  фактор в индустрията. 

 

 

Главният изпълнителен директор на ARM, Саймън Сегарс e уверен, че модифицираните процесори базирани на уникалните им технологии ще постави много неочаквани предизвикателства за AMD и Intel. Стратегията на компанията и сътрудничеството могат да поставят под въпрос доминацията на х86 процесори, които сега доминират пазара на компютри. 

Лаптопите с хардуер на ARM не са новост, но представляват предимно нишови устройства, но M1 чипа може да промени драстично ситуацията. Колкото повече средства инвестира Apple за разработката на своята екосистема, толкова повече технологиите на ARM ще набират все по-голяма популярност.

Това е процес, който би могъл да превърне английския производител в още по-сериозен фактор сред лаптопите в дългосрочен план. Apple M1 позволява на компанията да контролира всеки аспект от работата на софтуера и хардуера, но също така е добра демонстрация на технологиите на ARM.