AMD представиха мобилните процесори Ryzen 5000

АМD официално представиха дългоочакваните процесори от серията Ryzen 5000. Новите архитектури ще намерят в място в лаптопите и ултрабуците на водещите производители. По време на премиерата компанията определи мобилната Ryzen 5000 платформа като „най-мощните процесори“ създавани от AMD досега.

Трябва да отбележим, че мобилните Ryzen 5000 процесори са налични в две различни продуктови категории: H-Series и U-Series.

Първите са фокусирани към геймърските устройства, докато вторите ще се отличават с по-ниска консумация на енергия. Десктоп версиите на Ryzen 5000 бяха представени oт AMD още през октомври и са налични в сходни конфигурации.

Бързата скорост на работа се гарантира от 7-нанометрова AMD Ryzen 3 архитектура, която е допълнена от Vega Compute изчислителни единици. Най-aтрактивният представител на U-Series гамата е Ryzen 7 5800U, който има базова работна честота от 1.9GHz, която може да се увеличи до 4.4GHz.

Компанията твърди, че процесора превъзхожда еквивалентния Intel Core i7-1165G7 и също така ще гарантира впечатляващите 17.5 часа с едно зареждане на батерията.

 

 

Най-впечатляващото предложение от геймърската H-Series платформа е Ryzen 9 5980HS, който има осем ядра и 16 Threads. Базовата работна честота е 3GHz, но може да се увеличи допълнително до 4.8GHz. Компанията ще продава още една версия на процесора, която консумира по-малко енергия и включва 20MB L3 Cache.

Всеки един представител на серията е по-мощен от конкурентните Intel Tiger Lake H процесори, които видяхме на CES 2021, съобщава xda-developers. AMD Ryzen 3 5300U има четири ядра, 8 Threads, 15 вата консумация на енергия, 2.6GHz работна честота и 6MB L3 cache. Това е най-достъпният процесор от H-Series.

Любопитното е, че някои от новите модели продължават да използват Zen 2 архитектурата, вместо новия Zen 3 дизайн. От компанията очакват повече от 1500 устройства да използват Ryzen 5000 до края на годината.

 

TagsAMD