Глоба от $18 милиарда грози Volkswagen

Един от най-големите консорциони в автомобилостроенето – Volksawgen, го грози нечувана до сега глоба в размер на $18 милиарда, което би предизвикало сериозен трус по върховете на компанията.

Причината за евентуална подобна глоба се крият в един зародил се наскоро скандал с отделяните вредни емисии във въздуха от един конкретен двигател, който е производство на VW.

Двигателят е двулитровият четирицилиндров дизел TDI от серията EA 189. Оказва се, че има шанс маркетинг отделът да е скрил истинските показатели за отделянето на вредни емисии, които според американски конкуренти в бранша надвишава двойно допустимите стандарти, наложени от EPA (Агенцията за защита на околната среща).

Предвидените в закона мерси са за налагане на глоба в размер от $37 500 за всеки продаден автомобил с въпросния двигател, което в прости сметки означава около $18 милиарда.

В момента тече разследване, при което рисковете подобно нещо да се установи са големи и е прекалено възможно да станем свидетели на един от най-големите скандали в историята на автомобилната промишленост.

Коментари