Китай изпревариха за първи път САЩ по регистрирани патенти с изкуствен интелект

Изкуственият интелект е концепция, която десетилетия намираше място в романите на Артър Кларк, култови филми като 2001:Space Odyssey, както и в много други книги и визуални произведения. Развитието на технологиите, обаче позволява да използваме AI независимо къде се намираме и тази иновация има силно присъствие в ежедневието ни.

Алгоритмите на Google използват сложни AI системи, което може да се каже още за смарт функциите на камера приложенията за смартфони, навигацията в Google Maps, подбора на съдържание във Facebook и полезни услуги като Google Translate.

Изкуственият интелект е интегрална част от модерния свят, а някои компании дори експериментират с невронни мрежи, които свързват компютрите с човешкия мозък.

Впечатляващите подобрения в сферата на AI софтуера се дължат на невероятните финансови инвестиции, които отделят водещите компании, за да разполагат с по-добра технология от своите конкуренти.

Едва ли ще се изненадате да разберете, че САЩ и Китай отделят най-много средства и финансират най-впечатляващите проекти в сферат на изкуствения интелект.

 

 

Според официалните данни Китай са патентовали над 110 хил. патента на технологии с изкуствен интелект през последната година. По този начин за първи път страната успява да изпревари САЩ по този показател и да се превърне в лидер в разработката на AI в световен мащаб.

Данните бяха потвърдени от Ли Юксиао, който е ръководител на Chinese Academy of Cyberspace Studies на конференцията WIC, съобщава scmp. Китайското правителство планира да се превърне в дългосрочен лидер в разработката на изкуствен интелект и 5G технологиите и вече осигуряват финансиране за проекти, които ще се реализират до 2030г.

Така Китай се надява да бъде достатъчно независима в света на IT технологиите, за да стимулира собствения си икономически растеж.