Бежанска криза или преселението на народите

Тема №1 в национален ефир в момента е емигрантската криза от сирийци, които маршируват в похода си към Европа. Коментарите са милиони, като едната половина ги защитават, а другата ги критикуват. Аз по-скоро бих заел страната на критиката и ще обясня защо.

Разбирам, че във време на война хората трябва да се обединяват, а не да се разделят.

Съгласен съм, че в мирния и развит свят трябва да се помага, за да се спасят невинните човешки животи, които гинат в родината си. Децата не бива да умират по бреговете на континента в опит да избягат от куршумите на противника. Майките на бива да раждат рожбите си в камиони пълни с още стотици други хора. Синове и дъщери на бива да изоставят семействата си в опит да оцелеят. Ние сме длъжни да окажем подкрепа на тези хора, но не на всяка цена!

Това, което цивилизацията трябва да направи, е да осигури храна, медицинска помощ и временно убежище на бежанците от войната, защото преди всички да сме мъже, жени, бели, черни, християни и мюсюлмани, ние сме хора. А хората трябва да си помагат в нужда, каквато несъмнено имат сирийците сега.

Не съм съгласен да се предоставят постоянни условия за пребиваване на тези хора на територията на Европейския Съюз! Ние в България, примерно, сме извървели дългогодишен път, за да си извоюваме частично правото да се движим и работим в Европа, докато сега се появяват някакви хора, които са чули, че в Германия и Холандия е икономически рай и всички искат да заживеят в него завинаги. Не става така, приятели от арабските страни! Не сме в 1470, когато е било достатъчно да си събереш покъщнината на една талига и да се заселиш на ново място. Светът отдавна е изграден от граници, с които всеки трябва да се съобразява и да спазва, защото прекрачването им означава, че ще те посрещне юмрукът на местното население.

Представете си, че в Европа има война и българи трябва да потърсят убежище в югоизточната част на Азия, за да могат да се възползват от петролните залежи, за които са чували по телевизията. Как биха ни посрещнали в Близкия Изток? С отворени обятия и отрупана черга с храна ли? Или границите ще бъдат осеяни с военни части, които не биха подбирали мъжете, жените и децата? Ако не си част от тях, значи нямаш място в страната им, толкова е просто правилото в техния свят. Дори за обикновена екскурзия биваш принуден да спазваш милион правила, за да не покваряваш погледите на местните или да не гневиш Бога им. А те, какво правят, когато минават границите на Балканите? Искат да им се строят джамии, да им се предлагат петзвездни хотели, да им се осигурява качествена храна. Не сте тръгнали на почивка в Европа и ще приемате всичко, което ви се предложи или се връщайте обратно към дулата на насилниците си!

Не мога да си представя от къде се е породила тази наглост, че има бежанци, които дръзват да вдигнат ръка на полиция и армия, когато ги посреща на границите в Европа, а в същото време смирено прекланят глава пред оръжията в тяхната родина! Защо, ако си готов на бой, не остана да се биеш за държавата си?! Защо палиш и рушиш домовете на своите домакини, които са дръзнали да отчупят от залъка си, за да го дадат в ръцете на детето ти?! Европа е за европейците! Добре сте ни дошли на гости, но мястото ви е там, където ще сърбате, каквото сте си надробили! Ние в България също си носим кръста от комунизма насам. В Сърбия са изстрадали не една и две войни, докато вие сте си копаели в пясъците за петрол. В Гърция имат своята криза за решава. Не си мислете, че положението ви е дошло изневиделица. Решавайте проблемите си, а не бягайте от тях! Европа няма нужда от ново преселение на народите. Границите на търпението са доближени и причината, ако се пречупят, ще сте вие!