NASA отлагат мисията за изпращане на първата жена на Луната

NASA oбмислят възможността да се завърнат отново на Луната, като тази мисия е част от амбициозната програма Artemis. Името е вдъхновено от гръцката митология и е свързано с два комсмически ровера, които ще трябва да изследват отблизо връзките между нашия спътник и Слънцето. В голяма степен мисията трябва да покаже дали модерните технологии са достатъчно развити, за да ни позволят да изучаваме още по-добре галактиката.

Няма как да не отбележим и факта, че NASA Artemis ще е свързана с изпращането на първата жена в Космоса.

Учените от агенция също така планират мрежа от атрактивни проекти с партньорите си по цял свят, които да доведат до изцяло нова ера в еволюцията на астронавтиката. Първоначалната идея е реализирането на амбициозната мисия да стане факт през 2028г.

След това американското правителство започна да настоява изпращането на космически апарати до Луната по-рано от предвиденото. Изтеглянето на мисията е предвидено до края на 2024г., но най-вероятно NASA няма да успеят с този срок.

 

 

Припомняме ви, че космическата агенция поиска бюджет от $1.4 млрд., за да се подготви подобаващо за реализацията на NASA Artemis. На този етап, обаче NASA са получили по-малко от половината от тази сума, което се отразява негативно на плановете им. В официално изявление учените потвърдиха, че няма да успеят да се справят с поставените задачи преди края на 2024г., съобщава SlashGear.

Причините са липсата на достатъчно финансови средства, неочаквани технологични затруднения и промени с графика, предизвикани от пандемията. Още преди лятото NASA бяха принудени да затворят 12 от 18-те си големи съоръжения заради коронавирус. Реалистичните планове за изпращане на първата жена в Космоса и постигане на целите на NASA Artemis са това да се случи до края на десетилетието.

 

TagsNASA