Могат ли Apple компютрите с M1 процесор да работят с Windows

Apple е компания, която упражнява стриктен контрол над хардуера и екосистемата от услуги, които предлага на потребителите. iOS е затворена платформа, което едновременно е източник на най-големите предимства и недостатъци на софтуера. През последните години компанията започна да инвестира все повече средства в разработката на модифицирани процесори за iPhone, iPad и MacBook.

Кулминацията на тази стратегия е Apple M1 чипа, който е произведен с 5-нанометрова технология и слага край на дългогодишното партньорство с Intel.

Бъдещите устройства от MacBook серията ще имат собствени процесори на Аpple, които ще наследят Apple M1 и ще са базирани на АRM чип дизайни.

В дългосрочен план компанията очаква да премахне границите между iOS и macOS, което ще унифицира операционните системи и ще улесни разработчиците. Аpple M1 е само първата стъпка и представлява подобрена версия на Apple 14 Bionic в iPhone 12, който има 16 млрд. транзистора, спрямо 11.6 млрд.при A14 Bionic и осем ядра, вместо шест.

 

 

Вицепрезидента на Software Engineering дивизията на Apple, Крейг Федериги направи интересно изказване, докато коментирашe подобренията в производителността и ниската консумация на енергия в новия процесор. Той изрази увереност, че ARM версията на Windows е възможно да работи на устройство с Apple M1 процесора.

Става въпрос за Windows 10 for ARM, която е оптимизирана за хардуерните технологии използвани от Apple M1. Все пак Kрейг Федериги уточни, че зависи изцяло от Microsoft дали ще се възползват от тази възможност. Актуалната система за лиценз не позволява на ARM версията на Windows 10 да работи на машини на Apple, тъй като не е била предварително инсталирана.

Засега Microsoft остават мълчаливии за опцията да стартираме WIndows в Boot Camp режима на Apple.