Аpple иска да премести производството на iPad и MacBook от Китай във Виетнам заради търговска война

Appple са известни с желанието си да имат пълен контрол над хардуер и софтуера в популярните устройства от брандове като iPhone, iPad и MacBook. Технологичният гигант поддържа огромна мрежа от партньори и доставчици по цял свят, които гарантират, че има достъп до най-модерните технологии и най-добрите компоненти.

Голяма част от производството на iPhone, iPad и MacBook се извършва в съоръжения на Foxconn. Влошаването на нормалната комуникация между САЩ и китайското правителство, обаче създава необичайни проблеми в естествените бизнес отношения между Foxconn и Apple.

Държавната администрация на Доналд Тръмп въведе много рестрикции, с които наруши търговския климат между двете държави.

Санкциите създават затруднения в нормалната продажба на хардуер и забраняват на китайските производители да купуват компоненти, които са произведени с американски технологии. Тези процесори принуждават дори компанията от ранга на Apple да преосмисли своята стратегия и на свой ред да измести част от своята продукция в Китай, за да избегне различните лимитации.

 

 

Близки до веригата за доставчици източници разкриват, че Foxconn вече са били помолени от Apple да започнат да пренасочват производствения капацитет на iPad и MacBook във Виетнам. Основният мотив зад това решение е да се диверсифицира мрежата от партньори на Apple с оглед избягване на търговските санкции и генериране на максимална печалба.

Ескалирането на напрежението между двете държави, доведе до налагане на по-високи мита от обикновените за внос на стоки, в допълнение към ограничените продажби на хардуер. Apple е най-големият клиент на Foxconn и вече се работи над първите производствени линии за таблети и лаптопи във фабрика, която е разположена в Bac Giang провинцията на Виетнам.

Съоръжението се очаква да работи на пълни обороти през първата половина на 2021г. Анализаторите не изключват и други производствени линии на да бъдат изместени от Китай в други страни. В заключение ще отбележим, че Foxconn вече инвестираха $270 млн., за да изградят нужните фабрики, които да поемат продукцията на Apple във Виетнам.

 

TagsАpple