А1 стартира първата истинска 5G мрежа в България

А1 е първият български оператор с мрежа от пето поколение, която в момента покрива централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София. 5G мрежата на телекома използва 5G честоти и оборудване, за да предложи истинските характеристики на новото поколение мобилни мрежи като скорост и времезакъснение на връзката. До 15 декември тази година компанията ще завърши и изграждането на 5G мрежа, която ще покрие над 90% от Бургас, което ще го направи първият изцяло 5G град в България.

 

 

5G мрежата на А1 е първата в страната, която предлага пълните възможности на петото поколение мобилни мрежи.

Мрежата на А1 работи с 5G честоти в спектъра от 3,6GHz и 5G базови станции, за разлика от други решения като динамичното споделяне на спектъра (DSS). Това позволява на телекома да предложи гигабитов широколентов достъп и много ниско времезакъснение. Чрез тях се постига истинско 5G мобилно преживяване, което надхвърля в пъти възможностите на 4G.

5G мрежата на А1 предлага супербърз широколентов достъп със скорости над 1000 Mbps (1Gbps) и ултра надеждна комуникация с малко времезакъснение – ключови характеристики на мрежите от пето поколение. Възможностите за масирана комуникация между машини, най-много приложима в „Интернет на нещата”, ще осигури необходимата инфраструктура за пренос на огромно количество данни между милиарди устройства.

Истинската 5G мрежа дава огромни възможности да предоставяме разнообразни и цялости решения за нашите клиенти в дигиталната ера. Всичко това чувствително ще подобри качеството на живот на хората, ще оптимизира бизнес процесите и ще създаде предпоставки за развитието на цели нови отрасли и свързаните с тях работни места.

 

 

Новата мрежа е достъпна за абонати с договор за мобилна услуга към А1, без клиентите на предплатени карти и тези на bob. Те трябва само да разполагат със съвместими устройства и да искат да тестват истинска 5G мрежа. 5G мрежата на А1 поддържа използването на крайни устройства от всички производители. Постепенно интегрираме различни модели на Huawei, ZTE, Xiaomi, OnePlus, като през следващите седмици следват Samsung и Apple.

Клиентите на телекома могат да намерят повече информация как работи 5G, кои устройства поддържат новата мрежа и как могат да я изпробват от сайта на компанията: www.A1.bg/5G

Tags5GА1