Аpple ще платят още $113 млн. като обезщетение заради умишлено забавяне на старите модели iPhone

Teхнологичният гигант се оказа в центъра на сериозен конфликт със своите клиенти заради някои от по-старите версии на iPhone. Конкретната случка датира от преди три години, но продължава да бъде обект на съдебни разследвания.

Собственици на iPhone обвиниха Apple, че умишлено забавя скоростта на смартфоните с идеята да ги подкани да си купят нов модел и така да генерира повече приходи. Компанията дори се оказа принудена да публикува официално изявление до своите клиенти.

В крайна сметка от Apple мотивирaха своите действия с твърдението, че предприемат софтуерни оптимизации, с които да предотвратят достигaнето на края на жизнения цикъл на батериите. С течение на времето е логично да възникват проблеми свързани с по-малкия заряд или с по-дълго време за захранване на батерията до 100%.

Самото захранване се извършва от движението на литиевите йони между двата края на батерията, а когато температурата е ниска тяхната скорост е по-ниска и в някои случаи дори може да доведат до изключване на смартфоните.

 

 

От Apple се аргументираха, че забавят някои от по-старите версии на iPhone именно, за да предотвратят изключването на смартфоните. Компанията разпространяват актуализации, които регулират енергийния поток и поведението на  батерията, но се отразява на скоростта. Първоначално Apple предложиха на своите клиенти безплатна смята на остарелите батерии в магазините им на стойност от $29.

Въпреки това някои гневни потребители заведоха съдебни дела срещу Apple. Само преди няколко месеца разбрахме, че компанията се е съгласила да плати сума от $500 млн., за да сложи край на спора и да обезщети засегнатите потребители. Въпросните средства се планира да бъдат разделени между всички хора, които са станали жертва на дефектните батерии.

Любопитното е, че сега Apple се съгласяват на второ споразумение, което ще има правна стойност в 34 американски щати. Съгласно параметрите Apple ще платят допълнителни $113 млн. Предстои разглеждане в съда на 4 декември, когато вероятно ще се конкретизира и финалната сума, която компанията ще плати, за да сложи край на казуса.

 

TagsАpple