Мicron създадоха технология, която ще направи SSD дисковете по-бързи и евтини

Micron са водещ производител на хардуер в индустрията и един от сериозните източници на иновации през последните няколко години. Компанията инвестира внушителните средства за разработването на TLC NAND флаш памет и сега представиха последния си продукт. Инженерите на Micron са открили как да създат ново поколение модули, които имат 172 слоя и обещават сериозни предимства.

От компанията твърдят, че 176-слойната TLC NAND флаш памет ще гарантира по-голям капацитет, по-бърза скорост на работа, но също така ще редуцира производствената цена.

Съчетанието от тези три характеристики е изключително вълнуващо и ще промени възможностите на SSD дисковете. Micron уточниха, че това е петото поколение на 3D NAND памет, което има с 40% по-висока енергийна плътност от конкуретния 128-слоен хардуер.

Тестовете на компанията показват, че технологията позволява да се намали латентността с 35%, спрямо 96-Layer NAND модулите и с повече от 25%, спрямо актуалните предложения със 128 слоя и същата технология на пазара, информира PCWorld.

 

Важно е да отбележим, че Micron не е първият производител, който създаде 176-слойна NAND памет, но е първата компания готова да стартира масовото производство на хардуера. Потребителите могат да очакват с 33% по-висока скорост на работа, в сравнение с предходното поколение.

За да се постигне този ефект от Microsoft използват два компонента със 88 слоя един върху друг., което гарантира по-добра плътност и по-голяма капацитет.  Размерите на TLC NAND модулите са приблизително една пета от лист хартия, което е идентична стойност с 64-слойните NAND модули но при два пъти повече слоеве.

По този начин технологията позволява да се подобрят почти всички ключови параметри на SSD дисковете. Колкото по-достъпна става цената им, толкова по-високо ще бъде търсенето. Не бива да забравяме, че геймърските конзоли и 5G смартфоните също използват NAND памет. Едва ли ще е изненадващо, ако технологията бъде оптимизирана и за мобилни устройства.

Първите SSD-та с новите 176-слойни NAND модули на компанията ще са достъпни през следващата година.