Един от големите хипер-маркети напуска страната

В последните години имахме чувството, че в България са навлезли всички големи хранителни вериги от света, за да задоволят скромните нужди на родния пазар.

Penny Market е един от многото, които преди няколко години отвориха врати в голяма част от родните градове.

Към днешна дата става ясно, че от компанията са решили да се изтеглят от пазара, което ще означава, че 43 обекта ще бъдат затворени, а 6 от тях вече са продадени на Била.

Първият магазин от веригата бе отворен през 2009г в София, а в годините след него заработиха общо близо 700 души в цялата им верига.

На пръв поглед новината е много лоша за 700 семейства, но това е извод, който можем да извадим години по-късно. Преди десетина години никой не си зададе въпроса: „На колко души в дребния и среден бизнес ще навредим с отварянето на десетки чуждестранни вериги из цялата територия на страната?“ Не съм готов да ви отговоря с точни цифри, но ви уверявам, че големите в бранша, както дадоха хляб в ръцете на мнозина, така и го отнеха от други.

Нека вземем за пример един малък град, какъвто е Пазарджик. В него, без да ги назовавам поименно, има 5 хипер-маркета, в които работят общо около 200 души. В същото време, благодарение на тях са затворили врати или са пред затваряне десетки дори стотици дребни фирми, които се занимават по отделно с всеки от отраслите, с които търгуват във веригите.

Храна, текстил, техника, домашни потреби и т.н. са все свери на търговията, които винаги са принадлежали на дребните търговци, които имат за цел да обслужват интересите на малко повече от 75 000-ната община.

Проблемът е абсолютно същият за всеки един от по-малките градове, където във всеки малък квартал си е имало по 10 локални магазина, които до един сега агонизират, защото на 10 минути разстояние са позиционирани всички по-големи имена в бранша.

Аз лично, адмирирам отлъчването от пазара на по-голямата част от този тип магазини, за да се даде отново шанс на дребния човек да се завърне, ако вече не е напуснал бранша завинаги.