Най-популярният спорт в САЩ през 60-те години

През 60-те години в крайбрежните райони на САЩ се появил нов вид борба, която бързо набрала популярност. Борба с октоподи – именно така се казвал новият вид единоборство, при което водолаз се борил с октопод на неголяма дълбочина и трябвало да го изведе на повърхността.

Една от най-ранните статии за новия спорт се появила в американското списание Mechanix Illustrated от 1949 година. А в началото на 60-те години се провели цели шампионати по борба с октоподи (World Octopus Wrestling Championships), които дори се излъчвали по телевизията.

Ето и правилата на борбата:

Два типа игра

Първият – октопод срещу водолаз, вторият –отбор водолази срещу гигантски окотопод. Споскат се на дълбочина около 16-17 метра и се опитват да издърпат октопода от дупката. Когато единият водолаз свърши въздуха, се сменя с втори човек от екипа, който хваща октопода и не му дава да си отдъхне или да избяга. След 30 секунди на помощ идва третият. Те не нараняват октопода, просто се опитват да го извадят навън.

Награди получавали водолазите или екипа от водолази, уловили най-голямото животно. След състезанието имало три варианта за окоподите. Да бъдат изядени, да бъдат върнати в морето или ако са много красиви, да бъдат поставени в зоопарка.

През април 1963 г. в световния шампионат по борба с октоподи взели участие 111 водолази. В деня на шампионата били уловени 25 гигантски октоподи.