Да живееш без пари

Какво е да живееш без пари ? Казваш, че ние тук така си живеем от години ? Да, така е, но и малкото са пари. Когато казваме „без пари“, имаме предвид без пукната стотинка.
Такава е историята на Марк Бойл от Ирландия. Той е на 36 години и преди 7 години е живял без пари.

Първоначално замисля тази идея като експеримент, който да трае една година. Само след тази една година Марк разбира, че се чувства значително по-щастлив и доволен от живота. Три години по-късно му се налага да се върне към стария си начин на живот и отново започва да използва парите.
С дълбоко нежеланите прави това, но поне успява да си извади правилните изводи от това приключение.

Едно от нещата, които научава е колко е зависим и свързан с природата и хората около него. Той разбира също, как зависи здравето му от това, и колко е важно да пазим природата чиста, заради въздуха, който дишаме и водата, която пием.

Неговият извод е, че ако искаме човечеството да бъде здраво в дългосрочен план трябва да започнем да се грижим повече за природата, което е ясно и без подобни експерименти, но важното е човек да го осъзнае.

Марк разбира, че неговата сигурност вече не зависи от банковата му сметка, а от силата на връзката му с останалите хора, растения и животни около него. Неговата валута става характерът му. „Ако бях егоист нямаше да мога да се справя. Ако помагах на другите и бях щедър и солидарен с тях, щях да успея да се справя с тяхна помощ, “ казва той.
Това е в контраст със света на финансите и големия бизнес, където да си егоист и да си безскрупулен може да ти помогне. Той вярва в принципа на „ползвай по-малко, ползвай повторно и рециклирай“.

Днес Марк Бойл пише статии за The Guardian, защитавайки идеята за „икономика без пари“.