SK Hynix представиха най-бързата DDR5 DRAM памет

SK Hynix са водещ производител на хардуер в индустрията, който още преди две години започна разработката на 16Gb DD5 DRAM модули. Компанията не спира да инвестира в подобряване на производствения си капацитет. През последните месеци водещи партньори, сред които и Intel получиха достъп до новата RAM памет, за да проведат съответните тестове.

Масовото навлизане на хардуерната технология изисква покриването на редица стандарти за качество и безопасност.

SK Hynix се намират във финална фаза на разработване и тестване на DDR5 DRAM паметта, което е последната стъпка преди дистрибуцията на новия хардуер. Скоро към Intel ще се присъединят и други водещи производители, които да оптимизират DDR5 DRAM за бъдещите си устройства.

Последните тестове на SK Hynix демонстрират впечатляващо подобрение по отношение на скоростта, тъй като DDR5 DRAM може да осигури максимално бързи трансфери на данни с 4800-5600Mbps. Това означава, че потребителите могат да очакват 1.8 пъти по-висока скорост от DDR4.

 

 

За да придобиете по-добра представа за тези цифри ще отбележим, че с тази скорост е възможно да се прехвърлят девет филма с Full HD резолюция за една секунда. Другото предимство на DDR5 DRAM паметта е, че се отличава с консумация на енергия от 1.1V, което представлява с 20% по-малко от възможностите на DDR4.

Новите RAM модули също така са базирани на Error Correcting Code (ECC). Това са алгоритми, които могат да коригират дори 1-bit грешки на хардуера. От компанията обещават с тази иновация да подобряват надеждността на изпълняваните задачи повече от 20 пъти, спрямо настоящите технологии.

DDR5 DRAM паметта ще е налична във 256GB конфигурации, които използват последните постижения в Through-Silicon-Via (TSV) технологията.

Всички тези подобрения карат SK Hynix да очакват още по-сериозно свиване на разходите при поддръжката на големите центрове за данни, но и при осезаемо по-ниска консумация на енергия. Анализаторите прогнозират, че системите с DDR5 DRAM модули ще придобият популярност през 2021г.