Юпитер е причината да няма живот на Венера

Венера е една от най-негостоприемните планети в галактиката, като температурите на повърхността могат да достигнат до 400 градуса по Целзий. Тази характеристика и огромното атмосферно налягане на практика премахват възможността за наличието на какъвто и да е микроорганизъм.

Въпреки това учените откриха доказателства за биологични съединения на Венера. В конкретният случай става въпрос за съединение, което може да се създаде единствено по органичен начин.

Внимателното проучване също така показват, че неговото количество в атмосферата на планетата е много по-високо, отколкото би трябвало да бъде. Учените ще продължат да изследват процесите довели до формирането на Венера във вида, в който я познаваме и в търсене на органични молекули.

Една от най-разпространението теории свързани с Венера постулира, че преди много години на планетата са съществували извънземни форми на живот.

 

 

Ново проучване на UC Riverside също потвърждава това твърдение и дори разкрива повече детайли за миналото на Венера. Оказва се, че причината за изчезване на живота на планетата има друг космически обект в галактиката и това е Юпитер. Движението на газовия гигант в ранните дни на формирането му са се отразили сериозно на структурата и химичния състав на Венера, съобщава BGR.

Гравитационното поле на най-голямата планета в Слънчевата система е променила траекторията и орбитата на Венера, която в момента е почти перферктен кръг. Влиянието на Юпитер е сложила край на живота на Венера, превръщайки я в един от най-неблагоприятните светове в галактиката.