Британски ученик с революционно откритие в електрониката

Британски ученик направи революционно откритие в сферата на електрониката, съобщи BBC. Според информацията, изобретението на Томас Бъридж може да доведе до създаването на изцяло нов тип дисплеи и сензори.

Както се знае, в основата на всяко електронно устройство – компютър, прахосмукачка или хладилник, стои биполярният транзистор. Той е най-разпространения, тъй като има най-голяма енергийна ефективност и устойчивост.

От друга страна, полевите транзистори са по-леки и по-икономични от традиционните. Най-честото им приложение е в системи, които контролират яркостта и цветовете в екрана на дадено електронно устройство. Въпреки това, тяхното използване е силно ограничено, тъй като имат сериозен недостатък: прегряват прекалено бързо и не са надеждни за използване в чипове, например.

Въпреки това, младежът, който работи над задачата на лятна практика, сътрудничейки си с университета Съри, открива, че този проблем може да бъде лесно решен. С помощта на компютър, Бъридж стимулира поведението на транзистора по различни начини, за да открие, че проста промяна в геометрията дава възможност проблемът с прегряването да бъде отстранен.

„Когато поставиш на даден ученик или студент задача, не му казваш, че никой до този момент не е успявал с нея. Те не осъзнават, че решават проблеми oт най-високо естество в науката, а това се изразява в невероятни резултати.“ – споделя др. Раду Спореа, отговорникът на младия гений в програмата.

Коментари