Аpple ще произвеждат iPhone в Индия от 2021г.

Влошените отношения между САЩ и Китай засягат все по-голям брой технологични компании. Рестрикциите между двете страни създават затруднения с доставките на хардуер и нормалните бизнес отношения. Apple също променят своята стратегия, за да компенсират негативите от напрегнатата дипломатическа обстановка и последиците от разпространението на коронавируса.

Компанията се е фокусирала върху идеята да намали зависимостта си от производителите на хардуер от Китай като изместят продукцията на част от своите устройства в други държави.

Apple виждат Индия като подходяща алтернатива и планират да стартират „Made In India“ инициатива, която ще е свързана с производството на iPhone 12 в страната.

Плановете предвиждат изграждането на ново съоръжение съвместно с един от големите партньори на компанията, а именно Wistron. За да се ускори изграждането на необходимите производствени линии ще бъдат наети повече от 10 хил. служители, което на свой ред ще създаде стимули за местната икономика, информира Gadgets.ndtv.

 

 

Фабриката ще бъде локализирана на 70 километра от Бенгалуру – столицата на щата Карнатака, който е технологичния център на Индия. Настоящото съоръжение има около 1000 служители, но тепърва ще се изграждат нови производствени линии, които да ускорят производството на iPhone 12. Wistron имат още едно съоръжение в същия щат, където вече се произвеждат смартфони на Apple. 

Индийското правителство също така потвърди, че три от най-големите хардуерни доставчици на компанията са подали документи за участие в „Production-Linked Incentive“ (PLI), чиято цел е да развива локалното производство. Това са Foxconn, Pegatron и Wistron, които обмислят инвестиции на стойност $6.64 млрд. 

Със сигурност този капитал ще е свързан с подпомагане на веригата на доставки на Apple през следващата година. Новото съоръжение се очаква да работи на пълни обороти в средата на 2021г. и е част от дългосрочен бизнес план на компанията в страната. iPhone 12 ще бъде седмото поколение на iPhone, което ще бъде произвеждано в Индия.

 

TagsАpple