Бившата капитанка на Италия се завръща

Бившата капитанка на женския национален отбор на Италия Мартина Гуиджи се завръща на полето. Волейболистката, която играе на поста център, ще направи това след малко повече от година пауза – с фланелката на словенския шампион Калцит Волей (Камник). Едва ли изборът й е случаен, след като съпругът й Митар Джурич ще играе за АХ Волей (Любляна).

Мартина бе един от главните герои на „Скуадра адзура“ при спечелването на европейско първенство и Световна купа през 2007 година, участва и на две Олимпиади – Пекин 2008 и Рио 2016, а в кариерата си, освен в родината си, е играла в Китай и Гърция.

„Откакто се омъжих и родих, животът ми се промени изцяло. Преди да родя, бях просто спортист, сега също съм майка и приоритетът ми е семейството. И все пак волейболът остава първата ми любов и мотивацията да бъда част от спортния свят. Започнах тренировки няколко месеца след раждането, но заради коронавируса бях принудена да чакам. Сега идвам в нова страна, с нови съотборнички и това много ме мотивира“, обосновава Мартина решението си.

И продължава: „Дойдох в отбор, който вече има три чужденки. Ще се радвам да помогна, като имат нужда от мен. През последните няколко сезона бях най-възрастната и опитна състезателка в отборите. Не съм от тези, които обичат да заместват треньора на терена, защото смятам, че е необходимо да се спазват правилата. Трябва да призная обаче, че напоследък се радвам да давам съвети на по-младите, когато ме питат. Преди всичко обичам да им помагам да контролират емоциите си преди трудни мачове, имам голям опит в това“.

Мартина Гуиджи ще пристигне в Камник в петък (21 август), когато словенският отбор ще знае съперниците си в предварителните кръгове на Шампионската лига.