Китай наеха над 100 специалисти от TSMC, за да увеличат производството на процесори в страната

Китай продължават да произвеждат повечето мобилни устройства, които използваме в ежедневието си независимо от техния бранд. Това е сериозен източник на приходи за местната икономика, като правителството е предвидило още по-сериозни инвестиции в следващите години. 

Така например вече са активни два проекта, които целят да утвърдят лидерската позиция на Китай в производството на хардуер и да намалят зависимостта им от външни доставчици и партньори. Според информация на Nikkei Asian Review властите вече са наели повече от 100 инженери и мениджъри от TSMC.

Идеята е благодарение на знанията и професионалният им опит да се подпомогне продукцията на процесори в страната. Въпросните специалисти ще бъдат пренасочени да работят върху две местни компании. Това са Quanxin Integrated Circuit Manufacturing (Jinan), които са известни като QXIC и Wuhan Hongxin Semiconductor Manufacturing (HSMC).

Всяка една от тези компании вече ще работи под надзора на 50 от специалистите, които сега бяха наети от китайското правителство.

 

 

Водещ приоритет ще бъде производството на процесори с 14nm и 12nm технологии, което представлява две-три поколения изоставане спрямо последните разработки на TSMC. Водещите мениджъри на двете китайски компании също се управляват от бивши експерти на тайванския производител. 

Hongxin и QXIC са основани през 2017г. и 2019г., като част от все по-сериозните инвестиции на Китай в сферата на полупроводниците. През следващата година са планирани редица инфраструктурни проекти, които ще разширят броя на производствените съоръжения и наличния капацитет в страната. 

TSMC са силно притеснени от загубата на ключови служители, но не могат да се противопоставят на тези процеси, тъй като условията предлагани от китайските компании са по-добри. Пазарните наблюдатели твърдят, че  Hongxin предлага 2.5 пъти по-високо парично възнаграждение и допълнителни бонуси, спрямо настоящите предложения на TSMC.

Няма да е изненадващо, ако компанията предприеме по-драстични мерки, за да спре изтичането на ценни кадри към финансираните от китайското правителство брандове в страната.

 

Oще от Digital: TSMC и Foxconn са новите кандидати за придобиване на ARM