TSMC и Foxconn са новите кандидати за придобиване на ARM

ARM е възможно да не е първата асоциация, която си правите когато става въпрос за мобилни устройства. Въпреки това компанията има изключително силно присъствие в индустрията и най-вероятно технологиите им се използват от смартфона, който притежавате.

Чип дизайнeрите на ARM се лицензират от всички водещи производители на хардуер в тази пазарна ниша, като Qualcomm, Samsung, Huawei, Apple и др. Именно това е основния източник на приходи за ARM, които са популярни със своите Cortex ядра и Mali GPU графични чипове.

 

Компанията се притежава от SoftBank, които се опитват от седмици да намерят купувач за бизнеса на ARM. Сумата от $31 млрд. платена за собствеността на английския производител е минимума, който трябва да бъдат инвестирани за реализиране на евентуална сделка. През последните седмици най-усилено се спекулира с NVIDIA, като евентуален купувач на ARM.

Разговорите, обаче не са ограничени единствено до тази компания, тъй като SoftBank вече са свързали и с други брандове. 

 

 

Близки до японския конгломерат източници твърдят, че TSMC и Foxconn също вече са провели дискусии относно потенциалните възможности за купуването на ARM. Плановете им предвиждат да се ангажира вниманието на колкото се може повече производители, за да се финализира сделката на максимално добра цена.  

Apple и Qualcomm също са провеждали дискусии със SoftBank, за да обсъдят казуса. Въпреки това профила на TSMC и Foxconn са по-различни от типичния технологичен бранд, тъй като са сред най-големите производители на хардуер в индустрията. Финансовите ресурси и стратегическите партньорства, които поддържат по цял свят ги превръщат в потенциални купувачи на ARM. 

SoftBank смятат, че най-голяма вероятност да бъде направена сделката е възможност с участието на TSMC, Foxconn и NVIDIA. Влошените търговски отношения между САЩ и Китай също са причина за мнението на компанията. По всичко личи, че сделката може да бъде реализирана още преди края на 2020г.

 

Oще от Digital: Защо купуването на ARM от NVIDIA няма да бъде успешна сделка, според съоснователя на ARM