TSMC няма да доставят процесори за смартфони до Huawei след септември

Американското правителство продължава с активните си мерки срещу Huawei. Забраните вече не обхващат единствено компанията, но засягат и най-големите им хардуерни партньори. По този начин САЩ се надяват да изключат напълно китайския производител от веригата за доставки и да сведат до минимум възможностите им за бъдещо развитие. 

Новината, че САЩ удължава търговските санкции срещу Huawei с още една година се оказва само началото от нова по-агресивна стратегия на американското правителство.

Въвеждането на допълнителни търговски правила лимитира възможностите на водещи производители на хардуер да правят бизнес с Huawei. 

Най-красноречивият пример са TSMC, които зарафи факта, че използват американски технологии в своите съоръжения имат забрана да продават процесори за своя китайски партньор. Това накара Huawei да започнат преговори с MediaTek относно възможността да си сътрудничат в следващите месеци. 

Подобна стратегия е единственото решение за компанията, която се опитва да набави достатъчен брой процесори за предстоящата премиера на Huawei Mate 40. Новите смартфони ще са ключови за позициите на Huawei в индустрията през 2020г.

 

 

Председателят на TSMC, Марк Лиу в интервю за инвеститорите официално потвърди, че тайванския производител ще трябва да се съобрази с новите регулации на САЩ. Съобразно тях всяка компания, включително и TSMC трябва да поиска и да бъде одобрена за специален лиценз.

В противен случай няма да може да прави бизнес с Huawei, съобщава TechSpot. Oт думите на Марк Лиу разбираме, че компанията е спряла да получава нови поръчки от китайския гигант след 15 май. В момента се работи усилено да бъдат изпълнени доставките регистрирани преди тази дата. 

Съгласно новите забрани TSMC ще преустановят доставките на хардуер от септември. Някои анализатори вече публикуваха данни, че Huawei се надяват да успеят да произведат достатъчно процесори за Huawei Mate 40. Дори да не успеят се работи над идеята част от версиите на смартфоните да се продават с процесори на MediaTek. 

Tова може да се превърне във временно решение, но дългосрочните проблеми с поръчките на хардуер от Huawei ще продължат. 

 

TagsTSMC