Аpple плати $950 млн. неустойка заради нарушаване на договор за доставка на OLED дисплеи от Samsung

Аpple поддържат мащабна мрежа от доставчици и производители на хардуер, които гарантират, че новите версии на iPhone ще са оборудвани с най-добрите компоненти в индустрията. Предстоящото поколение на смартфоните няма да бъде изключение, като премиерата на iPhone 12 вероятно ще бъде през септември. 

Новите устройства ще са оборудвани с OLED дисплеи, като водещия доставчик на тези панели за Apple е Samsung. Съгласно договорните им отношения компанията е длъжна да отправя поръчки за определен брой екрани с OLED технологията от своя партньор.

Разпространението на коронавируса, обаче закономерно е предизвикало промяна в плановете на Apple. 

Според информация на Display Supply Chain Consultants се е стигнало до плащането на внушителна глоба, тъй като компанията не е успяла да спази споразумението им. Аpple не са купили достатъчно ОLED панели и са платили санкция на Samsung в размер на $950 млн., съобщава CNet.

Двете компании все още не са потвърдили официално информацията. 

 

 

Въпреки това Samsung уточниха, че през второто тримесечие на годината са генерирали по-висока от предвиденото оперативна печалба. Компанията е генерирала ендократно плащане в размер на около $950 млн., което е свързано с бизнеса на Samsung Display.

Тази сума се предполага, че е преведена от Apple заради неспазване на първоначалните им договорки. Всъщност това не е първият път, в който компанията е принудена да компенсира финансово своя партньор. 

Още през миналата година Apple се наложи да плати на Samsung $683 млн. глоба заради слабите продажби на iPhone и респективно недостатъчния брой отправени поръчки на OLED дисплеи. Очаква се финансовите резултати на Apple за тримесечието да бъдат публикувани на 30 юли, когато вероятно ще бъде потвърдено еднократното плащане от $950 млн. 

Аpple доставят OLED дисплеи от Samsung заради безпрецедентното качество, което предлагат технологиите на компанията и със сигурност ще продължат да си партнират със своя конкурент във веригата на доставки.

 

Oще от Digital: Samsung ще доставя 80% от OLED дисплеите за iPhone 12