Вече можеш да си пиеш уискито в Космоса

Британски разработчик на първата в света роботизирана обсерватория е създал чаша, с която може да се пие уиски в безтегловност по същия начин, както и на Земята.

Разработчиците са поставили в пластмасовата чаша спирален пръстен, който задържа течността. Според учените новата разработка ще позволи да се усеща ароматът на уискито, което е важно за употребата на тази напитка. В условията на микрогравитация течността ще се задържа в чашата благодарение на спирален пръстен.

По този пръстен напитката се изкачва в специална тръбичка, прикрепена на края на чашата.

Изработената от пластмаса чаша има позлатена основа и тръбичка по края. Пластмасата не е избрана случайно като материал за изработката – такива чаши може да се изработват с 3D принтера, който се намира на борда на МКС.

Разработчиците отбелязват, че строежът на чашата се основава на същите принципи, както и малките чашки за еспресо, от който астронавтите пият кафе на МКС. Впрочем чашата за уиски може да се пробва веднага, тъй като през август японската компания Suntory съвместно с японската космическа агенция Jaxa изпрати на МКС шест образеца от своето уиски „Ямазаки“. Целта на експеримента е „научно обяснение на механизма на процеса, позволяващ на алкохола да узрява“. Но разработчиците отбелязват, че чашата им още не е готова за масово използване, и чакат развитието на космическия туризъм.

Коментари