Новият кодек H.266 ще намали наполовина размера на видео файловете без да се наруши качеството

Германският институт Fraunhofer Heinrich Hertz Institute, които са отговорни за разработването на H.264 и H.265 видео кодеците разкриха детайли за новата си видео технология за компресиране. Името на актуализирания стандарт е H.266 или Versatile Video Coding (VVC).

Този проект включва активното участие на някои от най-големите технологични компании, които през последните три години са работили заедно с учени на  Fraunhofer Heinrich Hertz Institute, за да превърнат H.266 в реалност. Сред тях са Apple, Microsoft, Qualcomm, Intel, Huawei и Ericsson. 

Най-голямото предимство на Versatile Video Coding (VVC) технологията е, че може да компресира наполовина файловете с 4K резолюция при запазване на същото качество. Оптимизациите позволяват H.266 да изисква два пъти по-малък „Bitrate“ или данните изпратени в секунда, спрямо сегашния стандарт H.265, който използваме всеки ден.

Устройствата, които са базирани на H.265 се нуждаят от около 10GB, за да прехвърлят видео с продължителност от 90 минути в Ultra-High Definition (4K) формат. H.266 ще изисква не повече от 5GB.

 

 

Teстовете на Fraunhofer Heinrich Hertz Institute показват, че е необходима връзка към интернет със скорост от поне 85Mbps, за да е възможна достатъчно добро качество при стрийминг на съдържание с 8K резолюция. Все пак учените се надяват да успеят да редуцират този лимит до 40-50Mbps с бъдещи подобрения във видео кодека. 

Голямо предимство за потребителите е, че H.266 ще позволи да съхраняват два пъти повече съдържание като размер със същото качество на своите устройства.

Създателите на новия стандарт също така обещават по-ефективен алгоритъм за стриймване на HD видео във 360-градусов формат.Това превръща H.266 в подходящо решение и за очилата с добавена реалност, които стават по-добри с всяка изминала година.

Fraunhofer Heinrich Hertz Institute планират да представят първия софтуер с поддръжка за H.266/VCC през есента и скоро ще започнат тестове с чип дизайни, които да ускорят навлизането на технологията в реални устройства на пазара.