Какво трябва да знаеш преди да тръгнеш на екскурзия

Откакто сме членове на Европейския съюз се забелязва една тенденция, че хората в България все по-често предприемат екскурзии в чужбина, било то с обществен транспорт или с личен.

Има редица грешки, които хората правят при приготовленията за път. От Time са съставили списък от 10 задължителни неща, който смятам да споделя с вас.

  1. Проверете валидността на паспорта и визата си – Нужни са поне 6 месеца валидност, ако пътувате извън страната.

    Първо проверете дали държавата, която ще посетите, има визов режим. Има места, където се чака със седмици. Уверете се, че имате достатъчно свободни страници в паспорта си. Харесайте си едно сигурно място за личните документи и винаги ги прибирайте там.
  2. Ксерокопирайте и сканирайте важните си документи – В случай, че загубите най-ценните си неща, ще е добре да имате точни данни от всичките си документи, докато тече процедурата с издаването на нови. За най-важни се считат паспорта, визата, здравната осигуровка и кредитната карта. Качете ги в облак, като Dropbox или Google Docs. Скерокопирайте поне веднъж първата страница на паспорта си и скрийте листа на отделно място от истинския ви документ.
  3. Проверете медикаментите си – Проучете добре условията на страната, за която пътувате, защото може да е нужно да се имунизирате предварително. Относно постоянните си медицински средства, винаги се презапасявайте, защото може да възникне неочаквана ситуация, която да ви забави с дни.
  4. Купете си застраховка – Ако не можете да си я позволите, най-добре се откажете от пътуването. Сравнително евтина е, а в същото време покрива медицинските ви нужди, изгубен багаж и открадната ценности.
  5. Купете си валута – Проверете с каква валута работят в дестинацията, за която сте се запътили. Осигурете си кредитна карта, която няма допълнителни такси при покупки с друга валута. Уведомете банката си, че ще пътувате, защото може да замразят сметката ви след пазаруване. Запишете си телефонния номер на банката, в случай че бъдете ограбен, за да може да реагирате максимално бързо.
  6. Направете си бюджет – Лошо е, ако останете без пари на чуждо място. Започнете с големите разходи, които сте планирали, като билети, хотели и заведения. После прибавете и разходите за храна, път и сувенири. Добавете към полученото число още известна сума за всеки случай.
  7. Запомнете три ключови фрази – Добре е да не сте глухоням, но в същото време не е нужно да имате филологическа степен в даден език, за да можете да се разберете с хората. Навсякъде ще ви оценят, ако поне малко поназнайвате езика им.
  8. Изключете роуминга си – Освен, ако не сте предвидили международни разговори в плана си. Роумингът може да ви натрупа стотици левове сметка за кратки срокове от време.
  9. Пригответе багажа си и го стегнете внимателно – Ден или два по-рано трябва да сте предвидили всичко нужно за багажа си. Подредете го с повишен внимание, след което го извадете и го наредете пак, само че този път махнете 1/3 от нещата, които сте подбрали. За 10 дни са ви нужни 10 чифта бельо, а не 13. Същото важи за всички останали дрехи.
  10. Пишете на някой близък, че заминавате – Изключително важно е да има информирани близки хора, когато тръгвате на път, защото в екстремна ситуация те са първите, които ще реагират. Трябва да знаят къде да ви търсят в случай на произшествие.