Продажбите на смарт часовници бележат ръст въпреки пандемията от COVID-19

Умните часовници са атрактивна пазарна ниша, която започва да провокира все по-голям интерес сред потребителите. Устройствата от този тип са най-подходящото допълнение към смартфоните, особено за хората, които водят активен начин на живот. Последният доклад на анализатори от Canalys също потвърждава това твърдение. 

Данните им са любопитни, тъй като разкриват, че въпреки разпространението на COVID-19 и икономическата криза е отчете ръст в продажбите на смарт часовници през първото тримесечие.

Увеличението е двуцифрено и достига до 12%, спрямо същия период през 2019г.

По този начин сегмента на часовници с умни функционалности се превръща в един от малкото сегменти, които оставят незасегнати от разпространението на коронавируса по цял свят. Следващият интересен факт е, че Apple отчитат 13% спад в продажбите, но запазват лидерската си позиция. 

В момента компанията притежава 36.3% дял от този пазар, което дължи на 5.2 млн. продажби реализирани в периода между януари-март 2020г., спрямо (46.7% и 6 млн. регистрирани година по-рано.

 

 

Вторият най-голям производител на смарт часовници в света е Huawei, които могат да се похвалят, че вече притежават 14.9% дял. През първото тримесечие компанията е реализирала продажбите на 2.1 млн. устройство, което представлява внушителен ръст от 113%, спрямо миналата година. 

Samsung са на трета позиция с 12.4% и 1.8 млн. продажби, което е увеличение от 46% спрямо първото тримесечие на 2019г. Другите две компании, които допълват първите пет производители са Garming и Fitbit, които притежават съответно 7.3% и 6.2%.  

Съществената разлика е, че Garmin успяват да увеличат продажбите си с 39%, докато Fitbit е трябвало да се задоволят със спад от 21% през януари-март 2020г. Анализаторите също така разкриват, че Китай е най-големия пазара на смарт часовници, като продажбите в страната са отчели ръст от 66% през тримесечието. 

Oт Canalyst прогнозират, че доброто представяне в тази пазарна ниша ще продължи до края на 2020г., когато ще видим премиерата и на много нови модели на водещите производители.