Маршал Ришельо, и създаването на един от най-вкусните сосове

Майонеза -тежка но вкусна. А какво е общото между майонезата и войната, ще разберете в тази статия. За произхода на този вкусен продукт се носят много легенди, една от които се води официалната.

В резултат на военна операция през 1757 г.

френската армия под командването на маршал Ришельо завладяла един от Балеарските острови – остров Менорка, чийто главен град бил Мейон. Не след дълго обаче града бил обсаден от англичаните,   които прекъснали всякакви връзки на французите с външния свят. Така на Ришельо и неговите подчинени им се наложило да разчитат само на местните хранителни продукти. А на острова имало само зехтин и яйца. След като му писнало да яде омлети, Ришельо заръчал на местен готвач да измисли нещо по-различно. Тогава готвачът забъркал сос от зехтин и жълтъци, който се оказал много вкусен. Ришельо си записал рецептата и го занесъл във Франця. На рецептата пишело „мейонски сос“, кръстен на местния град. От там идва и името „майонеза“