Продажбите на компютри ще отчетат спад от 7% през 2020г.

Анализаторите от Canalys публикуваха последния си доклад, който засяга световния пазар на персонални компютри. Според изчисленията на експертите ни очаква спад в продажбите на този тип устройства от 7% през настоящата година. 

Това е сравнително „добро“ постижение с оглед икономическата криза предизвикана от разпространението на коронавируса по цял свят. Ако прогнозите им се окажат достоверни можем да очакваме доставките на 367.

8 млн. устройства през 2020г. За сравнение през изминалата година бяха продадени 395.6 млн. компютъра. 

Вече се забелязват признаци на стабилизация, които ще продължат и през следващите тримесечия до края на годината. Голяма роля за тези процеси ще изиграе възстановяването на веригата за доставки и нормалната работа на производствените съоръжения в Китай, което е положително за цялата индустрия. 

Европейските държави също вече започнаха да отхлабват мерките за социална изолация, която ще се отрази положително на търсенето и продажбите на компютри на континента. Прогнозите на Canalys са за спад от 1% през второто тримесечие сред страните-членки на ЕС. 

 

 

Данните за календарната година показват, че доставките ще се свият с над 10% до края на 2020г., преди да започне стабилизиране през 2021г. Стагнацията ще продължи и през следващата година, като едва през 2022г. се очакват положителни трендове и възстановяване на позициите на световния пазар на компютри. 

Трябва да отбележим също, че доклада на Canalys включва в тази категория не само десктопите, но също лаптопите и таблетите, съобщава TechCrunch. 

Все пак експертите са категорични, че най-трудните моменти вече са останали зад нас и тепърва ни предстоят интересни премиери на нови устройства. Съществено раздвижване ни очаква през есента, като най-високи продажби ще бъдат отчетени в края на годината. 

Празничният сезон и предхождащите го промоции за Черния Петък са подходяща възможност за нови покупки и обикновено са свързани с внушителна активност на потребителите. Имаме всичките основания да смятаме, че 2020г. няма да бъде по-различна.