Оказва се, че сперматозоидите работят заедно, а не като конкуренти

До сега се смяташе, че сперматозоидите се борят един срещу друг, като се надбягват. Оказва се, че не е така. Групирайки се заедно, сперматозоидите намират по-директен път до яйцеклетката. Сперматозоидите буквално се прилепват заедно, образувайки група, която им дава сериозно предимство.

Но как е възможно стратегията „всички за един“ да има някаква полза за сперматозоидите?

Биологът Хайди Фишър от Харвардския университет анализирала способността на сперматозоиди от два различни вида мишки – едните моногамни, другите полигамни. Тя изработила препарати, които наблюдавала под микроскоп. Единият препарат съдържал сперма от множество полигамни мъжки, а другият – от множество моногамни мъжки. Фишър открила, че сперматозоидите от полигамния вид мишка често разпознавали и се залепвали към гаметите от същия мъжки, като по този начин се покачвал шансът да се предадат неговите гени. Сперматозоидите от моногамния вид също се прилепвали, но не в изцяло мъжка група. Това показало, че групирането на сперматозоидите дава предимства при генетичната конкуренция между мъжките на полигамния вид.

Наскоро обаче установили, че групите плували в по-права траектория, а не по-бързо. Групирайки се заедно, инерцията на сперматозоиди елиминира всякакви хаотични движения от страна на отделни гамети, което в крайна сметка им дава по-директен път до яйцеклетката.

Изглежда, че, когато става въпрос за оцеляване, сперматозоидите се обединяват в името на общата цел.