44Tbps е най-високата интернет скорост в света

Всеки потребител искат да има постоянно бърза връзка към интернет, за да стриймват любимото съдържание и да свързват всичките си смарт джаджи. Представата ви за максимална скорост вероятно ще претърпят промяна, след като ви информираме за уникален проект на австралийски учени.

Екип от специалисти на три местни университeта подобриха световния рекорд за най-бърза скорост на интернет, достигайки впечатляващите 44.2Tbps. За да добиете представа точно какво представлява тази цифра ще допълним, че това е достатъчно, за да изтеглите 1000 филма с HD резолюция за една секунда.

Всъщност тази цифра представлява 1 000 000 пъти по-бърз интернет, спрямо стандартната National Broadband Network (NBN) скорост на връзката, измерено в средно статичстическо домакинство в Австралия.

Технологията на учените крие голям голям потенциал и тепърва предстоя още тестове, които могат допълнително да подобрят настоящото им постижение. За да постигнат скорост от изумителните 44.2Tbps се използва специално устройство, което е кръстено с името „Micro-Bomb“ и създадено специално за целите на проекта, съобщава TechRadar.

 

 

Използването на „Micro-Bomb“ представлява алтернатива на настоящата система от 80 лазера. Въпросното устройство е в състояние по-ефективно да извършва трансфера на данни, но също така е по-малко и по-леко от конвенционалния хардуер на телекомите. 

Учените твърдят, че това е първият път, в който „Micro-Bomb“ е изпробван в подобен тест, който се провежда в лабораторния условия. Демонстрацията включва инсталацията на 76.6 километрова мрежа от оптични влакна разположени между два от кампусите на University of Melbourne. 

Последната фаза от проекта е да разположат „Micro-Bomb“ вътре между самите влакна и функционира като дъга, съставена от стотици висококачествени инфрачервени лазери. Всеки сноп от тези лъчи може да се използва като отделен комуникационен канал за пренос на информация. 

Една от амбициозните цели на проекта е да се подобрят възможностите на съвременните трансмитери за пренос на информация от стотици гигабайти в секунда до десетки терабайти. Концепцията предвижда това да стане без да се увеличи големината, размерите или производствената им цена.