Създадоха софтуер, който може да хакне всяка версия на iPhone

Apple винаги са предизвиквали сериозни коментари сред анализаторите и потребителите по отношение на стратегията си в мобилната индустрия. iOS е платформа със затворен код, над която компанията има пълен контрол и това е причината да бъде много по-сигурна от Android. 

В същото време, обаче собствениците на iPhone имат достъп до много ограничени възможности за персонализация, спрямо конкурентната операционна система. Въпрос на личен избор е дали предпочитате Android пред iOS или обратното.

Със сигурност се чували поне веднъж за т.нар. „Jailbreak“ техники за хакване на iPhone. Този проект е дело на външни разработчици, които изчакват премиерата на нова версия на iOS и започват да работя за преодоляване на защитата им.

От TechCrunch сега ни информират, че последната версия на „Jailbreak“ инструмента създадена от хакерите е в състояние да отключи всички поколения на iPhone досега. В това число влизат и устройствата, които оперират с iOS 13.5, което на този етап е последния наличен ъпдейт за потребителите.

 

 

За да постигнат този ефект хакерите са се възползвали от неочакван пропуск в сигурността на мобилната платформа. Благодарение на този бъг успяват да преодолеят много от наличните рестрикции, с които Apple предпазва потребителите от вируси и зловреден софтуер. 

Нелегитимното отключване на софтуера на iPhone предоставя възможност за модификации на iOS, които иначе не са възможни заради консервативната политика на Apple.

Последният „Jailbreak“ инструмент е разработен от uncOver и е оптимизиран за устройства, опериращи с iOS 11 или по-нови версии на операционната система. Все още не е налична официална информация как точно е преодоляна защитата на iOS 13.5 и какви допълнителни функции  предлага софтуера. 

В заключение ще отбележим, че експертите по сигурността препоръчват да не „отключвате“ операционната система, тъй като излагате на сериозен риск личната си информация.  Любопитен факт, че през последните седмици се забелязва необичаен ръст в откриването на пропуски в iOS, която обикновено предлага необходимата защита срещу такива заплахи. 

 

Oще от Digital: Вече ще можем да възстановим фабричните настройки на iPhone без компютър